Despre valori și elite

0
136

În lumea civilizată, elitele sunt parte integrantă a națiunii și acceptate ca fiind cele care creionează destinul național. La noi, sunt contestate și criticate, fie că vorbim de partea culturală, antreprenorială, ca să nu amintim de partea politică. Drama României este că elitele ei s-au luptat să se legitimeze, sau le legitimează alții dinafară. Dacă îmi pare rău după ceva, acel ceva se cheamă tinerii deștepți, cu “open mind”, care se răsfiră prin lume.
Și îmi zboară gândul la valorile noastre. Lui Brâncuși i-a fost mai bine în Franța, care l-a și adoptat. La fel și pe Cioran. Pasărea măiastră străpunge cerul și la New York, iar la Centrul Pompidou, din Paris, copiii învață despre Brâncuși. Mircea Eliade i-a învățat carte pe americani. În timp ce Eminescu murea sărac și aproape uitat, Caragiale se autoexila la Berlin. Avram Iancu ducea o existență mizeră, iar elita interbelică era distrusă în închisorile comuniste.
Și de aici întrebarea. Cine poate legitima elita dacă nu națiunea? Bine spunea cineva că există o ruptură între elită și națiune. După cum există o falie între stat și națiune. Cât va mai trece până ce elita noastră va fi apreciată, depinde de noi. De felul cum ne apreciem noi pe noi.
Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.