Bogdan Vodă, înconjurat de cătane, va veghea de-a pururi Maramureșul voievodal

0
314

O zi specială, Hramul Mănăstirii Bârsana, ne-a adus împreună la rugăciune în inima Maramureșului, loc binecuvântat pentru toți românii. În straie de sărbătoare, mii de credincioși au avut bucuria de a fi părtași la procesiunea tradițională ce prăznuiește Soborul celor 12 Apostoli.

În timpul Sfintei Liturghii, printre credincioși mi-a apărut chipul Moșului Deac din Bogdan Vodă, personaj pitoresc în haine țărănești, ultimul oștean al Voievodului Bogdan, românul care și-a dat viața pentru un vis: statuia întemeietorului Maramureșului.
Hotărârea de a-l revedea mi-a venit precum gândul cel bun. Un om drag sufletului meu care a slujit alături de Moașa, comunitatea din Cuhea.

Cu emoția revederii, Moșul Deac, același OM de peste 90 de ani, în costumul maramureșean care-l reprezintă ca pe nimeni altul, m-a așteptat în cerdac.
Îi trec pragul casei de fiecare dată cu bucuria revederii unui înțelept de la care, în orice etapă a vieții, te încarci cu pilde, modele pentru toate generațiile.
Maramureșul a fost binecuvântat cu oameni speciali, adevărați urmași ai voievozilor Bogdan și Dragoș, pentru care istoria, neamul și amprenta identitară sunt sfinte.
Vasile Deac, Moșu’ Deac, la cei peste 90 de ani pe care îi are, ne dăruiește o bogată moștenire culturală, o zestre folclorică și etnografică inegalabilă ca valoare.
În casa care este un muzeu autentic, îm­păr­tă­șește cu luciditate din trăirile lui celor care vin să-l caute pentru o vorbă înțeleaptă sau o poveste plină de tâlc. A văzut multe, a trăit multe și a avut în palme timp de mulți ani soarta locuitorilor din Bogdan Vodă, acolo unde a fost primar și mai apoi viceprimar.
Moșu’ Deac lasă generațiilor care vor veni mândria de a fi dac liber prin felul în care își ridică fruntea și ochii spre cer, prin felul în care își poartă cămeșa tradițională și opincile, dar și statuia ecvestră a lui Bogdan, simbolul Maramureșului Voievodal.
Trudă, osteneală și rugăminți la multe porți pentru un vis împlinit – statuia lui Bogdan cu cătanele în mijlocul comunei Bogdan Vodă.
Bucuria mea este nemărginită că am reușit să-l țin sănătos pe Moșu’ și am adăugat o fărâmă de bronz la statuia voievodului care va rămâne de-a pururi să vegheze din Inima Maramureșului!

dr. Viorica Cherecheș,
deputat de Maramureș

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.