🕮 Lecții de învățat 🕮 Formare și informare în educație

0
156

Auzim adesea că nu suntem educați să devenim mai buni, mai drepți, mai fericiți sau mai înțelepți, ci suntem educați să repetăm și să reproducem spusele profesorilor noștri, ei înșiși fiind uneori depășiți sau plictisiți. Că e important ca omul să fie mai întîi modelat pentru a avea capacitatea de a reține și utiliza cum trebuie tot ce învață. Mai mult, suntem educați, în lipsa deprinderii de a ne analiza critic viața și comportamentul.
Școala ar trebui să se focalizeze în primul rînd pe aspectul formativ și nu doar să reglementeze și să evalueze partea informativă a cunoașterii, așa cum se întîmplă cu precădere și, din păcate, la noi. A învăța înseamnă, în primul rînd, să înveți să înveți. Astăzi, accesul la informație nu mai ridică mari dificultăți, problema e ce facem cu acest bombardament de informații.
Sistemul educativ ar trebui să aibă drept țintă principală dezvoltarea și formarea unor elevi și studenți capabili să gîndească critic, care știu să-și gestioneze emoțiile și comportamentul social, care știu să se integreze în diverse comunități și pot să colaboreze bine cu ceilalți membri ai unei echipe. Avem nevoie de o școală care să formeze oameni! Avem nevoie de profesori care să îndrume și să stîrnească mintea și cunoașterea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.