Semnal de alarmă că maramureșenii nu au înțeles gravitatea bolii COVID-19 și consecințele ei

0
4016

Baia Mare, 22 Iulie 2020

La 150 de zile de la primul caz de COVID-19 în România, această boală care a bulversat omenirea continuă să facă victime. Întreaga comunitate băimăreană și maramureșeană trebuie să rămână responsabile pentru sănătatea lor și a celor din jurul lor. Cele trei reguli esențiale ale sănătății: dezinfectarea continuă a mâinilor, purtarea măștii și păstrarea distanței între persoane, rămân proceduri fundamentale care trebuie să ne însoțească mereu.
Dacă la început a fost un val de pacienți întorși din Franța, Italia, Spania, acum trecem printr-un nou val de îmbolnăviri, în urma relaxării măsurilor igienico-sanitare.
Bucuria reîntâlnirii cu cei dragi în spații deschise, pe terase, la cumpărături sau în vacanțe, i-a determinat pe mulți români să uite măsurile elementare de prevenire care au adus la apariția de noi și noi îmbolnăviri.
Starea de incertitudine și chiar de panică pe care am trăit-o o bună perioadă de timp, nu s-a încheiat. Maramureșenii trebuie să înțeleagă că numai prin măsuri de prevenire igienico-sanitare stricte acest virus care provoacă infecții respiratorii severe poate fi stăpânit.
Mulți oameni consideră izolarea, atât în spital cât și la domiciliu, o îngrădire a drepturilor și libertăților fundamentale. Noile reglementări legale oferă posibilitatea ca pacienții pozitivi la noul coronavirus să rămână izolați la domiciliu cu indicații terapeutice, o metodologie permisivă care vine în sprijinul celor infectați să nu mai fie marginalizați, poate chiar stigmatizați pentru că au avut parte de o perioadă de suferință provocată de COVID-19.
Orice persoană cu care venim în contact trebuie să o considerăm posibil infectată cu coronavirus, de aceea este necesar să fim prudenți și cu multă responsabilitate, respectând măsurile de prevenire care trebuie să fie LEGE pentru fiecare dintre noi. Totdeauna trebuie să avem o mască pe care să o folosim în spații închise sau aglomerate ca să prevenim răspândirea bolii.
Această perioadă din viața noastră a tuturor ne învață să fim mai responsabili, să creștem copiii cu deprinderi igienico-sanitare care să devină firești, amprentate în conștiința fiecăruia.
Creșterea din ultima săptămână a numărului cazurilor de COVID-19 și chiar decese înregistrate în Maramureș sunt un semnal de alarmă că populația nu a înțeles gravitatea bolii și consecințele ei. Orice acțiune trebuie să fie însoțită de mască, spălarea și dezinfectarea mâinilor și păstrarea rezonabilă a distanței dintre noi.
Mass-media trebuie să sprijine și să încurajeze comunitatea băimăreană și maramureșeană prin știri bine documentate care să aducă informații menite să crească încrederea oamenilor în personalul medical și recomandările specialiștilor.
În această perioadă trebuie să ne reevaluăm prioritățile, să considerăm sănătatea noastră și a celor din jurul nostru bunul cel mai de preț. Orice gest trebuie analizat cu maximă responsabilitate în zilele următoare pentru a opri apariția de noi îmbolnăviri!

Dr. Viorica Cherecheș

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.