Pestă porcină africană în Tămaia

0
67

Dr. Nicu Chiș, de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, ne informează că în satul Tămaia, comuna Fărcașa, medicul veterinar concesionar a fost chemat să consulte un porc bolnav, în gospodăria unui cetățean care creștea trei capete, și a constatat că are semne de pestă africană (febră, nu mănîncă, abatere).
Probele analizate în laboratorul veterinar din Baia Mare au arătat că rezultatul este pozitiv la prezența virusului pestei porcine africane, iar laboratorul IDSA București a confirmat diagnosticul, în 9 iulie 2020. Ca urmare, gospodăria a fost declarată focar de PPA, animalele au fost eutanasiate și îngropate, iar cotețele și curtea au fost dezinfectate în mod repetat. A fost instituită zona de protecție cu raza de 3 km, în care intră satele Tămaia, Buzești, Sîrbi, Fărcașa, Mogoșești și Pribilești. Atenție la pestă trebuie să aibă crescătorii de porci pe o rază de 10 km, pînă pe la Ardusat și Gîrdani. În ce privește focarul de pestă din Stremț, comuna Băsești, medicii veterinari se pregătesc să-l stingă, deoarece măsurile luate au fost eficiente și n-au mai apărut alte cazuri de pestă.
În Maramureș, avem două focare la porcul domestic (Stremț și Tămaia) și 28 de focare la mistreț (în mai multe fonduri de vînătoare). Reapariția focarelor de pestă este pusă de veterinari pe seama numărului mare de mistreți din mediul silvatic, dar și din lunci. La Tămaia, se bănuiește că gospodarul a dat în hrana porcilor lucernă cosită de pe o parcelă de lîngă rîul Someș, unde s-ar afla mistreți bolnavi, și cum virusul se transmite și prin furaje, ar fi infectat porcul domestic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.