SGA Maramureș a intervenit la inundații

0
25

Pe parcursul lunii iunie 2020, în județul Maramureș, au fost înregistrate cantități mari de precipitații. În comuna Vadu Izei, a plouat de trei ori mai mult față de anii normali. Situații similare s-au înregistrat în multe localități din bazinele hidrografice Vișeu, Iza și Lăpuș.
În aceste condiții, s-au activat torenții și a fost depășită capacitatea de tranzitare a viiturilor pe cursurile mici de apă, necadastrate, generînd probleme semnificative. În cîteva localități, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos și cu deșeuri, provocînd inundații. Autoritățile locale sînt rugate să întrețină șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale, să intervină pentru îndepărtarea depozitelor de deșeuri și a materialului lemnos de pe maluri, pentru a evita antrenarea acestora în cursurile de apă și obturarea secțiunilor de scurgere.
Cetățenii sînt îndemnați să nu arunce deșeurile pe malurile rîurilor, să curețe șanțurile și rigolele de scurgere a apelor, să îndepărteze deșeurile de pe terenurile deținute și în preajmă.
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș au acordat sprijin echipelor locale de intervenție, pentru limitarea efectelor inundațiilor. O mie de saci cu nisip au fost folosiți la supraînălțarea malului stîng al rîului Vișeu (pentru protecția drumului județean), a fost construit un dig din saci cu nisip în localitatea Valea Vișeului (pentru apărarea populației) și au intervenit pe rîul Tisa, la Teceu, cu motopompe, pentru evacuarea apei din incinta îndiguită. Ne-a informat Compartimentul de presă al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.