Marele premiu al festivalului Ion Petreuș a ajuns la un moldovean

0
57

După ce a încântat juriul de la Românii au talent, Damian Spinei a reușit să câștige și marele premiu al Festivalului Național Concurs de Folclor ”Ion Petreuș”. Damian Spinei s-a declarat onorat de acest premiu și a transmis mulțumiri juriului, publicului maramureșean și colegilor de breaslă. Din juriul celei de-a XII-a ediții a evenimentului au făcut parte Elise Stan, președintele comisiei, Marinel Petreuș, Gheorghe Mihai Bârlea, Virgil Jicăranu și Petre Giurgi.
Rând pe rând, pe scena Teatrului de Vară din Baia Mare și-au demonstrat talentul și virtuozitatea instrumentală mai mulți tineri soliști și instrumentiști. În final, juriul a deliberat și a acordat premiile. La actuala ediție, trofeul a revenit lui Damian Spinei, originar din Drochia, Republica Moldova. Damian este student al Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. El mărturisește că înainte de folclor a iubit artele plastice, dar și poezia.
„Să fiu sincer cu mine și cu toți ceilalți, nu muzica a fost prima mea pasiune, ci artele plastice. Îmi plăcea să recit poezii și mai ales să imit fabula lui Alecu Donici «Greierul și furnica». Mă implicam în treburile casnice cu mama și doream enorm să corespund personajului furnica, dar viața mi-a schimbat rolul, devenind eu cel care cântă la nunți și cumetrii, ca greierașul. Muzica m-a fascinat dintotdeauna, ascultam diverse genuri muzicale, dar un capriciu rămas de atunci și până în prezent este calitatea ei”, a mărturisit Damian într-un interviu.

Damian Spinei şi Emilia Solovastru

La secțiunea soliști vocali 16-30 ani, premiul I a fost cucerit de Emilia Solovăstru și Cristina Ardelean Benta. Pe locul al II-lea s-au clasat Mihai Dolhăscanu și Andrei Bălan, iar locul al III-lea a revenit Petronelei Popa și Cristinei Stanciu. Au fost acordate mențiuni lui Ștefan Pașca și Iulia Merca.
De asemenea, Ecaterina Oprea a câștigat premiul special Pentru Mândra din Ieud. Premii speciale au fost obținute și de Andreea Chișe, Andreea Țițoc, iar Silviu Avram a câștigat premiul special al orchestrei. La secțiunea instrumentiști 16-30 ani, Andrei Haneș și Vasile Cotos au cucerit premiile I, pe locul al II-lea s-au clasat Iolanda Popa și Ionuț Vancea, în timp ce Florin Varga a obținut locul al III-lea.
Printre cei ce au oferit recitaluri publicului băimărean s-au numărat Marinel Petreuș, Doinița și Ionuț Dolănescu. În cadrul spectacolului de gală de la a douăsprezecea ediție a festivalului i-a fost acordată Crucea Voievodală Maramureșeană lui Ion Petreuș. Această distincție post-mortem, vine ca semn al aprecierii valorii artistului maramureșean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.