Guvernul sprijină în mod concret agricultorii români: granturi de până la 200.000 de euro și subvenții pentru motorină

0
139

Guvernul PNL sprijină în mod real satul românesc și dezvoltarea antreprenoriatului rural, punând în practică măsurile asumate prin Planul de Relansare Economică. În ultima ședință a Executivului a fost  adoptată o Hotărâre prin care sunt alocate circa 102 milioane lei pentru plata ajutorului de stat în vederea reducerii accizei la motorina utilizată în agricultură. Această sumă se adaugă celor 528 milioane lei alocate deja anul acesta în același scop, rezultând astfel un ajutor de stat de aproape 630 milioane lei pentru fermierii români.

De  asemenea, a fost alocat un buget total de 200 de milioane de euro pentru granturi cuprinse între 40.000 și 200.000 de euro în domeniile procesare și distribuție de produse agricole. Prin acest program sunt create locuri de muncă în satele românești și este susținută dezvoltarea agriculturii.

Planul  de Relansare Economică vizează și construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale, o investiție de 120 mil. euro. De asemenea, sunt prevăzute granturi pentru achiziţia de kituri pentru irigaţii, proiect pentru care sunt alocate 48 mil. euro.

O măsură specială pentru tinerii fermieri este acordarea de teren agricol concesionat de la stat, bugetul estimativ fiind de 42 milioane euro. Din această sumă, 20 milioane euro reprezintă alocare distinctă pentru tinerii din afara graniţelor în scopul întoarcerii în ţară a celor cu experienţă şi formare în domeniul agricol. Pentru prima dată, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionării de terenuri cu destinaţie agricolă, cu suprafaţă de maximum 50 de ha, aparţinând domeniului public sau privat al statului.

Ionel Bogdan, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Ma­ramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului susține că: ,,Toate măsurile adoptate de Guvern sunt măsuri concrete prin care dezvoltăm satul românesc, creștem nivelul de trai în mediul rural și susținem antreprenorii din agricultură. Agricultura este un sector important în Planul de Relansare Economică și tocmai de aceea alocăm fonduri importante și venim cu măsuri reale de sprijin pentru fermierii români. Dezvoltarea României implică și dezvoltarea agriculturii, iar Guvernul acționează deja pentru susținerea acestui sector important pentru economia țării.”

I.N.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.