Ministrul Agriculturii a vizitat 7 ferme ecologice în Maramureş

0
186

Ieri, Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a petrecut o zi întreagă în județul Maramureș, într-un program încărcat. Dimineață, a discutat cu șefii instituțiilor descentralizate județene, care au profitat de ședința informală și i-au spus ministrului ce au pe suflet.

Oficiul de Agrochimie are nevoie de bani pentru studiile pedologice și agrochimice de pe pășunile comunale; oficiul de investiții rurale cere personal în plus pentru a gestiona dosarele celor 2.768 de beneficiari; directorul de la îmbunătățiri funciare s-a plîns de accesul cu utilajele de întreținere la obiectivele administrate (canale, desecări); șeful veterinarilor a propus schimbarea legii pentru vînarea mistreților pe timp de noapte (cu ajutorul termoviziunii) sau revenirea la stimularea cu 300-400 de lei a vînătorilor care împușcă mistreți; fermierii să poată semna cererile unice de plată și electronic (deocamdată, trebuie să se prezinte personal la primărie sau la centrul local APIA, pentru a-și semna cererea pe 2020).
La ședință au participat și doi secretari de stat, maramureșenii Sorin Bota (Ministerul Fondurilor Europene) și Ionel Bogdan (Cancelaria Primului-Ministru), care au prezentat programul național de investiții de următorii ani, Maramureșul avînd șanse să primească un miliard de euro pentru dezvoltare.
Însă agricultura a dominat discuția. Adrian Oros a spus că fermierii vor primi 21 de miliarde de euro în perioada 2021-2027, iar împărțirea banilor e grea. Cei din Banat cer mai mulți bani pentru cultura mare, cei din Maramureș doresc subvenții mai mari pentru animale… Dar există cîteva constante ale politicii, la care ministrul ține. Prima este încurajarea asocierii economice, adică înființarea de cooperative (nimeni din sală n-a protestat, deși se știe că agricultorii din Maramureș preferă să se dezvolte mai încet, ca ferme de familie, dar sigur). A doua idee pe care Adrian Oros o susține este alocarea de fonduri pentru gestionarea apei (irigații, desecări, drenaje, eroziune sol, deșertificare), pentru a nu fi atît de meteodependenți. A treia direcție este alocarea de fonduri mari pentru dezvoltarea zonei montane – de aceea a venit în Maramureș, să vadă ce se poate face. Scopul este să oprim migrația din sat spre oraș sau spre Occident, prin încurajarea fermelor ecologice din zonele de munte.
Ministerul Agriculturii susține ca în piețele țărănești ar trebui să aibă acces doar fermierii mici (țăranii), care vînd pe baza certificatului de producător. Din păcate, primăriile acceptă în piețele locale o sumedenie de intermediari, care vînd produse convenționale, aduse de aiurea. În ce privește pășunile comunale, ministrul spune că suprafața nu mai poate să scadă, s-a redus din 2007 încoace cu 10% și UE nu ne mai permite să afectăm aceste suprafețe. Primăriile și consiliul județean au un rol important să dezvolte piețele pentru micii agricultori, să dea gratuit pășunile publice pentru ciuda și turma satului. (Din păcate, primarii caută pe orice cale să schimbe categoria de folosință a pășunilor comunale în terenuri pentru construcții.)

După-amiază, ministrul Adrian Oros a vizitat sera de 0,73 ha de roșii ecologice din Cernești (administrator Mircea Muntean, vinde roșiile în Lidl), plantația de alun din Lăschia (Dochița Simorne), ferma de 16 vaci de rasă Brună de Maramureș a lui Vasile Codrea din Giulești (unde ministrul a fost invitat la masă), ferma lui Adrian Mihai cu 40 de porci de rasă Mangalița din Șugău (Sighetu Marmației), Stațiunea de Bovine din Sighet și fermele gospodarilor Petru Vancea și Vasile Mihnea din satul Nănești, comuna Bîrsana.
(Spre seară, ministrul și cei doi secretari de stat au participat la o întîlnire a liberalilor maramureșeni, în Săpînța.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.