Un nou volum din Mari fotografi din Transilvania

0
98

În atmosfera medievală a Cetății Făgăraș, recent a fost deschisă cea de-a doua ediţie a expoziției „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”. De asemenea, în cadrul evenimentului cultural, dr. Marius Câmpeanu a lansat volumul de studii științifice „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX. II”, editat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie în seria Bibliotheca Marmatia 8.

Fotografii transilvănene în Cetatea Făgăraşului

„La evenimentul cultural moderat de dr. Elena Băjenaru (managerul Mu­zeului Țării Făgărașului „Valer Literat”) au fost prezenți câțiva membri din echipa proiectului expozițional și editorial: Delia Voina (de la Muzeul Național Brukenthal), Diana Kinces (de la Muzeul Județean Satu Mare), dr. Adonis Mihai (de la Muzeul de Istorie Sighișoara), Ovidiu Savu (de la Muzeul Casa Mureșenilor Brașov) și dr. Marius Câmpeanu (de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș). Acest vernisaj nu s-a bucurat de prezenţa publicului. Am luat în calcul măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a ne proteja, atât pe noi, muzeografii, cât şi pe vizitatori. S-a desfăşurat în prezenţa unui număr redus de specialişti. În schimb, am realizat fotografii care se găsesc pe reţeaua de socializare a muzeului nostru”, a spus muzeograf dr. Marius Câmpeanu.
Expoziția „Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”, aflată la cea de-a doua ediție, a fost organizată în octombrie 2019 de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Judeţean Satu Mare, Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighişoara.
În cadrul expoziției, instituția muzeală băimăreană îl prezintă pe Huszthy Mátyás (1876-1955), fotograf profesionist care a activat la Baia Mare între anii 1906 și 1940. Pe baza informațiilor găsite în presa vremii reiese faptul că în atelierul fotografic de pe strada Podul Viilor, aflat vizavi de biserica reformată, Huszthy a transmis și altora cunoștințe de tehnică și de artă fotografică, motiv pentru care putem afirma că a fost inițiatorul primei școli de fotografie din orașul nostru.
Managerul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”, Elena Băjenaru şi-a exprimat disponibilitatea să găzduiască şi o a treia ediţie a expoziţiei, în cazul în care ea va fi pusă la punct de reprezentanţii muzeului băimărean.

Lucrare cu „impact puternic” în rândul specialiştilor

În ce priveşte volumul dedicat marilor fotografi din Transilvania, Marius Câmpeanu, spune că a avut „un impact puternic în rândul specialiştilor din muzee”.
„Chiar înainte de lansare am primit câteva telefoane de la câţiva colegi fotografi care şi-au exprimat dorinţa de a avea în bibliotecă această lucrare. Prin cele şase studii reunite abordează viaţa şi activitatea fotografilor transilvăneni. S-a mai scris despre aceşti fotografi, dar tema aceasta nu a mai fost adoptată decât într-un număr restrâns de lucrări. Putem spune că explorăm artistic, bibliografic activitatea fotografilor prezentaţi de cele două volume. Am reuşit să valorificăm şi imaginile pe care aceş­tia le-au lăsat moştenire posterităţii. Colegii care s-au ocupat de fotografii transilvăneni au reuşit să digiteze imaginile fotografiilor şi le-au pus în circuitul cultural”, a adăugat Marius Câmpeanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.