Maramureșul devine fruntaș la produse montane!

0
747

Pînă în urmă cu cîteva săptămîni, în Registrul Național al Produselor Montane nu apărea nici un producător din județul Maramureș.
Situația s-a schimbat între timp, astfel că acum avem deja 25 de producători din 14 sate maramureșene, care s-au înscris cu 134 de produse montane: roșii ecologice la Cernești, afine de cultură și aronia la Chiuzbaia, miere polifloră la Bontăieni (Iulian Mociran), fructe, magiun, sirop, dulceață, zacuscă, fructe ecologice și fructe uscate la Pris­lop (3 ferme), legume la Dămăcușeni, legume și nuci la Vima Mică, legume la Ciocotiș (familia Vinț), miere la Borcut, lactate la Boiu Mare (bulgărași de brînză cu lapte de bivoliță), legume și fructe la Nănești (9 producători), afine de cultură la Groșii Țibleșului, legume și fructe la Bîrsana, mere și zmeură la Călinești și afine și afine siberiene la Vărai. Registrul nu este închis, se pot înregistra și alți producători maramureșeni din zona de munte.
,,Produs montan” este o schemă de calitate recunoscută în Uniunea Europeană și poate fi obținută prin intermediul Agenției Naționale a Zonei Montane, care ges­tionează Centrele de Dezvoltare Montană și Oficiile de Dezvoltare Montană din țară. Produsele care obțin această mențiune de calitate facultativă sînt destinate consumului uman, au calitate superioară, fiind obținute la munte, unde poluarea este scăzută. Schema se accesează fără cheltuială, dar dă un plus de valoare comercială produselor obținute cu trudă, evitînd folosirea în mod abuziv a sintagmei ,,provenit de la munte”.
Pentru a obține dreptul de utilizare a siglei „produs montan”, produsele trebuie să provină din zona montană, iar eventuala procesare să aibă loc tot în zona montană. Pot fi certificate ca „produs montan” produsele de origine animală (procesate sau neprocesate), produsele vegetale cultivate (procesate sau neprocesate) și produsele apicole. Informații suplimentare, pe site-ul www.produsmontan.ro sau accesînd link-ul http://azm.gov.ro/produs-montan/.
În județul Maramureș, reprezentanți ai Agenției Naționale a Zonei Montane sînt: • Simona Albu, consilier superior la Oficiul de Dezvoltare Montană Baia Mare (tel. 0783.229.060) și • Adrian Gavaller, consilier superior la ODM Sighetu Marmației, tel. 0783.229.045.
Informații primite de la Simona Albu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.