Salvatorii montani au salvat un grup de adolescenţi rătăciţi pe munte

0
78

Aglomeraţie mare săptămâna trecută, pentru salvatorii montani maramureșeni, intervenția acestora fiind solicitată de 4 ori într-un interval de aproximativ 24 de ore.
Primul apel venit prin 112, în după-amiaza zilei de miercuri, 5 august, anunța că o persoană de sex feminin, aflată în zona Poienile de sub Munte – Repedea, a fost accidentată de un autovehicul 4×4, suferind multiple traumatisme la nivelul coloanei și bazinului. Cu sprijinul ISU Maramureș și al STS Maramureș, echipa de prim răspuns a Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș a ajuns în scurt timp la victimă, fiind solicitat și elicopterul SMURD de la Jibou pentru transportul acesteia. Salvamontiștii și echipajul de ambulanță ajuns la fața locului au stabilizat victima, care a fost apoi transportată de urgență spre unitatea medicală. În scurt timp de la prima intervenție, salvatorii montani au fost solicitați din nou, de această dată în zona Piatra Virgină – Usturoiu, unde un grup de adolescenți cu vârstele cuprinse între 13 și 15 ani, aflați în drumeție, s-a rătăcit. Echipajul de prim răspuns al Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș s-a deplasat la locația transmisă de unul dintre adolescenți prin intermediul unei aplicații mobile. În scurt timp, aceștia au fost găsiți teferi, fiind asistați la coborâre până în zona lacului din Parcul Regina Maria. Managerul Salvamont Maramureș a transmis un semnal de alarmă adolescenților care se aventurează în zone pe care nu le cunosc. „Îi sfătuim pe adolescenții care se deplasează în drumeții să fie întotdeauna însoțiți de un adult, cu atât mai mult dacă nu cunosc zona pe care urmează să o parcurgă.”, a declarat Dan Benga.
La mai puțin de 24 de ore de la cele două acțiuni, salvamontiștii au intervenit din nou. Un apel venit prin 112 a anunțat că o persoană de sex feminin, aflată pe raza localității Baia Mare, însă într-o zonă mai greu accesibilă, a suferit un accident la unul dintre membrele inferioare. Echipajul Salvamont Maramureș s-a deplasat de urgență la locul indicat, unde a acordat primul ajutor victimei. Aceasta a fost apoi transportată până la locul de întâlnire cu echipajul SMURD, care a asigurat transferul către unitatea medicală. Tot joi, 6 august, salvatorii montani au fost solicitați într-o nouă acțiune de salvare, în zona Repedea. Doi turiști s-au rătăcit și nu au mai reușit să se orienteze pentru coborârea de pe munte. Când au rămas fără resurse de apă și hrană, aceștia au solicitat ajutor prin 112. Echipa de prim răspuns aflată în Vișeu a reușit să localizeze în scurt timp cele două persoane cu ajutorul datelor oferite de ISU Maramureș și STS Maramureș. Salvamontiștii le-au oferit apă și câte o gustare celor doi, după care i-au însoțit la coborâre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.