Formațiuni ciudate în munții noștri, explicate!!

0
68

Dacă bântui prin munții din Maramureș, e imposibil să nu fi văzut stranii formațiuni stâncoase ori locații ce par desprinse din filme sau… de pe alte planete. Enumerăm aici câteva dintre cele mai interesante formațiuni, dar le și explicăm geneza alături de reputatul montaniard Ionică Pop. Atenție, montaniard, nu ”munțoman”, probabil cel mai urât cuvânt inventat de noua generație feisbucistă referitoare la Oamenii Muntelui!
”Una dintre cele mai impresionante asemenea formațiuni este Măgă­oaia de pe muntele Cailor, din munții Rodnei. Este un defileu adânc, de fapt o fractură de teren care a dus la un defileu căruia nu-i vezi fundul și în care poți coborî doar cu echipament specific. Îmi imaginez că, peste ani, în sute sau mii de ani, fractura va avansa… Alt fenomen interesant este dat de Piatra Tisei de la Berbești, o demonstrație a faptului că Pământul nu doar se învârte, ci se și mișcă… Aici este o deplasare, o desprindere din abruptul nordic al munților Igniș”, explică Ionică Pop. Altă formațiune interesantă este deja celebrul Dâmb al P…lii din Defileul Lăpușului, care este rezultatul unui bypass al râului Lăpuș, un braț al râului a săpat pe după acel deal, l-a sculptat și… l-a făcut celebru! Apoi, mai sunt acele vârfuri de gresie de la Călinești, făcute prin eroziune în așa zisa piatră de râpă, cum îi spun sătenii. Și tot ei susțin că, din generație în generație s-a dus legenda, atunci când cele trei vârfuri se vor prăbuși, vine Sfârșitul Lumii. Suntem dezolați să vă anunțăm că unul dintre ele e deja prăbușit și un al doilea dă semne că se subțiază mult sub efectul vremii (și a vremurilor) instabile. Alt loc impresionant, de care am aflat tot datorită montaniardului Pop, este Grădina de Piatră din Baia Sprie. Aici e un amestec de fenomene, sunt și desprinderi din masiv, dar și roci vulcanice aruncate acolo cu milioane de ani în urmă, probabil chiar din vulcanul Gutâi. Rocile acelea vulcanice se numesc piroclastite și da, sunt exact ce vă imaginați, ”Bucăți de foc”, mingi imense de lavă scuipate de vulcan, ce au ajuns aici și au rămas nemișcate și oarecum protejate de eroziuni datorită pădurii.

”Ar mai trebui să amintim prăbușirile de la Ocna Șugatag, a minelor de sare. Și de la Coștiui. Îmi imaginez că, peste mii de ani, Ocna Șugatag va fi toată un mare lac sărat și își va onora numele, va fi o …ocnă! Mi-au mai venit în minte două formațiuni stranii, sunt Ulița Pietrii de la Buciumi – Valea Chioarului și Ulița de Piatră de la Izbucul Izei, din munții Rodnei. Ambele sunt foste peșteri, cu tavanul prăbușit. Sunt fenomene care au avut loc continuu sute și mii de ani, la fel cum s-au format celebrele Sfinx sau Babele. Timp, ploi, vânt, îngheț-dezgheț, cutremure. Chiar și viituri. Apoi, aș mai aminti acele curiozități care sunt arcadele, fenomene exocarstice, cum e Poarta Pintii de la Măgureni, cea de la Izvorul Bătrân din Rodnei, mai sus de Ponorul Izei sau arcada de la Ochiul Gropiței din Defileul Lăpușului”, spune Ionică Pop.
Ca de final, ne mai oferă două ciudate formațiuni din natură. Lacurile rotunde… ”Avem destul de cunoscut acel lac Hârdău din munții Rodnei, este o prăbușire în zonă carstică, un rezultat al unei doline colmatate. Dar mai avem un lac rotund, l-am găsit după o descriere, o amin­tire vagă a unui pădurar. În munții Maramureșului, pe zona de graniță cu Ucraina, la Șuligu, mai avem un lac aproape perfect rotund, mai rotund chiar ca lacul Hârdău”, încheie montaniardul.
Concluzionând, numai din reportajul de față, bine ilustrat din colecția montaniardului Ionică Pop, am avea ținte de atins, locuri impresionante de văzut, cam până-n toamnă… Așadar, dragi montaniarzi, iubitori de natură sau hai, chiar și munțomani, revenim cu certitudinea că Maramureșul este în sine o lume, ce e departe de a fi fost cucerită. Încercăm, nu-i vorbă, dar, vai, mai avem atât de multe de văzut și de învățat!!!
Fotografii Ionică Pop

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.