Gospodării din Şomcuta Mare, blocate din cauza modernizării străzilor

0
9

Mai mulţi localnici din Şomcuta Mare sunt supăraţi pe modul în care se lucrează pe străzile din oraş. Oamenii au făcut sesizare la Prefectură, dar şi la Inspectoratul de Stat în Construcţii, arătând că lucrările par să poarte marca „Dorel”, adică sunt realizate în ritm rapid, dar de mântuială. De cealaltă parte, oficialii Primăriei Şomcuta Mare spun că investiţiile fac parte dintr-un amplu proiect de modernizare a străzilor care va fi finalizat în 2023.

Lucrări de mântuială, reclamate de localnici

ivezilor a fost cea mai frumoasă stradă. Am avut şanţ de canalizare, strada era asfaltată, iar acum au venit să o modernizeze. Suntem șapte familii afectate. Probleme au apărut din cauză că firma constructoare în loc să excaveze de pe stradă, nu a excavat și a ridicat nivelul, inclusiv șanțul de scurgere. Am sesizat Primăria, au venit la fața locului primarul, șeful de șantier. Au promis că vor face ceva. A doua zi mi-au turnat șanțul cu 10 cm mai sus. Acum nu am acces nici în curte, nici la garaj. De trei luni e această problemă. Am făcut sesizări la Prefectură, la Inspecția de Stat în Construcții. Această stradă se face pentru noi, deci noi trebuie să beneficiem de confort, dar noi nu mai avem confort. După ce am făcut sesizare au venit, au pus piatră, au grăbit lucrările, au forțat nota și au venit cu asfaltul”, a declarat un localnic din Şomcuta Mare, Ioan Cheşa.
Bărbatul afirmă că disconfort se înregistrează şi pe alte străzi: 1 Mai, 1 Decembrie. „Sunt multe semnături și din partea altor localnici de pe alte străzi care au aceleași probleme. De exemplu, pe 1 Mai nu au acces de patru luni să intre. La fel pe 1 Decembrie. Nimic nu merge într-o linie dreaptă. Totul merge strâmb. S-au astupat capacele de canalizare, au lovit conducte de branșament de gaz și de apă. E bine că au reparat defecțiunile. Nu le-au izolat conductele de branșament, au pus piatră și poate oricând să apară o explozie. Am solicitat să vină la fața locului, să găsim o soluție viabilă și să am acces”, a mai spus localnicul.
Ioan Cheşa aşteaptă acum ca în 30 de zile să i se răspundă la solicitările înaintate la instituţiile abilitate. El este nemulţumit din cauza termenului lung în care trebuie să aştepte un răspuns şi spune că în tot acest timp s-a lucrat, iar problemele sunt departe de a fi rezolvate. Localnicul este de­cis să îi acţioneze în judecată pe cei vinovaţi în cazul în care sesizările depuse nu vor fi rezolvate favorabil.

Proiect amplu de modernizare a străzilor

De cealaltă parte, primarul oraşului Şomcuta Mare, Gheorghe Buda, susţine că „nu se poate să mulţumeşti pe toată lumea”. El recunoaşte că pe strada 1 Mai nu s-a acţionat vreo 7 săptămâni din cauza ploilor, iar disconfortul localnicilor a fost evident. În schimb, pe celelalte străzi, alesul local, precizează că lucrările se adaptează în funcţie de situaţie. Sunt însă cazuri în care chiar cetăţenii nu acceptă intervenţia utilajelor, a adăugat primarul Gheor­ghe Buda. Proiectul de modernizare a străzilor din Şomcuta Mare este în valoare de 10 milioane euro şi ar urma să se încheie în 2023. „Toate străzile din Şomcuta Mare au fost praf, aşa că e o investiţie semnificativă. Banii au fost obţinuţi prin Fondul de Investiţii. Ulterior finanţarea a fost oprită şi am luat credit”, a explicat primarul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.