Noi condiții pentru donarea de sânge

0
24

Ministerul Sănătății a stabilit noi condiții pentru donarea de sânge total/ plasmă de la persoanele vindecate de COVID-19.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a aprobat Ordinul privind modificarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.
Actul normativ conține modificări referitoare la selecția potențialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare. A fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCR negative.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 sunt: semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafareză și /sau sânge total, prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, intervalul între două donări de plasmă succesive fiind de cel puțin 14 zile.
Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate care pot să doneze sânge sau plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă. Până în prezent sunt înregistrați peste 490 de donatori.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.