🕮 Lecții de învățat 🕮 Doamna Maria Brâncoveanu

0
252

Maria (Marica) Brâncoveanu, fiica lui Neagu postelnicul din Negoești și nepoata lui Antonie Vodă din Popești, domn al Țării Românești, în anii 1669-1672, și-a unit destinele cu cele ale lui Constantin Brâncoveanu în 1674. A născut unsprezece copii, șapte fete și patru băieți. În 1688, Constantin Brâncoveanu devine domnitorul Țării Românești. Pentru Țara Românească, epoca Brâncoveanu este una dintre cele mai strălucite perioade ale culturii vechi românești.
În 15 august 1714, când se împlineau 40 de ani de căsnicie, era praznicul Adormirii Maicii Domnului, iar domnitorul împlinea 60 de ani, doamna Maria primea vestea uciderii soțului și fiilor săi, martirizați într-o piață din Istanbul. Acolo, în fața sultanului Ahmed al III-lea și a marelui vizir, în prezența solilor curților îm­pă­ră­tești europene, au fost omorâți prin tăierea capului, întâi sfetnicul Ianache Văcărescu, continuând cu cei patru fii – Constantin, Ștefan, Radu și Matei – și încheind cu domnul român. Mateiaș, care avea doar 11 ani, s-a aruncat la picioarele sultanului, implorând să fie lăsat în viață căci se va face musulman. Voievodul Brâncoveanu, dintr-o adâncă și neînfrântă rezistență morală, i-a spus că dacă ar fi cu putință, e mai bine să moară de o mie de ori decât să-și renege credința pentru a trăi câțiva ani mai mult pe pământ.
Osemintele lui Constantin Brâncoveanu și ale fiilor săi au fost aduse în țară abia în 1720, de către doamna Maria Brâncoveanu, și au fost înmormântate în biserica Sf. Gheorghe Nou, ctitorie brâncovenească.
Ce poate să fie mai cumplit pentru o mamă decât să-și îngroape copiii nevinovați! Maria Brâncoveanu a înfruntat cu multă tărie martiriul familiei și a câștigat un mare prestigiu în epocă și în istorie. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.