PS Vasile, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului: „Privind la Preacurata Fecioară Maria, vă propun să facem un itinerar de credință”

0
43

Sâmbătă, 15 august, numeroși credincioși și preoți s-au adunat la mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare pentru a sărbători hramul prilejuit de sărbătoarea „Adormirea Maicii Domnului”.

• o seară de rugăciune și liturghie solemnă în ziua sărbătorii

Surorile baziliene s-au pregătit cu multă grijă ca totul să fie în ordine, iar spațiul generos de care dispune mănăstirea de pe Dealul Crucii a permis organizarea unui eveniment în care toate normele de distanțare socială și igienico-sanitare au fost respectate. Programul a cuprins, ca de obicei, o seară de rugăciune, vineri, 14 august, și Sfânta Liturghie solemnă din ziua sărbătorii, 15 august. Sărbătoarea s-a desfășurat cu participarea Preasfințitului Vasile, eparhul de Maramureș, care, la începutul cuvântului de învățătură, când a salutat credincioșii adunați la hram, nu a omis să amintească de cântările ce răsunau cu ocazia acestei sărbători în mănăstirile cunoscute de pe teritoriul Eparhiei, precum Moisei și Bixad. „Astăzi, noi toți suntem pelerini aici la mănăstirea „Sfânta Maria”. Mulțumim surorilor care ne primesc cu generozitate an de an. Ne-au invitat aici și acum, pe timp de pandemie, timp în care sunt rețineri, îngrijorări și frică, însă, a o cinsti pe Fecioara Maria, respectând normele în vigoare, este un semn al credinței pe care o avem. Cu credința, noi dăm un răspuns. Cineva ne-a invitat și ne-a pus în suflet intenția de a veni aici. Credința este un răspuns pe care noi îl dăm harului lui Dumnezeu. Sfântul Apostol Pavel numește acest har, în limba greacă – haris – de unde provine apoi dragostea, caritatea și este întotdeauna rodul lui Dumnezeu, care atinge pe fiecare, iar noi, atunci când răspundem, de fapt, trăim credința, pentru că răspundem unei chemări”, a afirmat Ierarhul. Preasfințitul Vasile a explicat icoana hramului, pictată pe iconostasul din biserica mănăstirii, icoană care redă foarte bine esența sărbătorii.

• „viața noastră cronologică să fie interpretată cu ochii credinței, cu ajutorul harului divin”

Preasfințitul Vasile a propus în continuare credincioșilor să încerce un itinerar de credință care să respecte aceste două planuri, iar viața noastră cronologică să fie interpretată cu ochii credinței, cu ajutorul harului divin, mereu prezent în noi: „În sărbătoarea de astăzi, privind la Preacurata Fecioară Maria cu acest chip luminos, pe care ea ni-l arată întotdeauna ca o mamă, vă propun să facem și noi un itinerar de credință, recunoscând-o pe ea așa cum a răspuns chemării lui Dumnezeu și în același timp, să citim viața noastră în această dublă dimensiune a cronologiei timpului, cu tot ce am adunat până azi și a harului lui Dumnezeu, care este mereu cu noi”. La final, maica Veridiana, Provinciala Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, a mulțumit, în numele întregii congregații, tuturor celor implicați în organizarea hramului, dar și preoților și laicilor care se implică constant în activitățile mănăstirii. A mulțumit Preasfințitului Vasile pentru toată susținerea și colaborarea, surorilor din alte congregații și fraților bazilieni, corului de la parohia „Bunavestire” Baia Mare, voluntarilor și credincioșilor prezenți în număr mare. A fost prezentă la sărbătoare și maica Marcela-Emilia Runcan, Superioară Generală a Ordinului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.