Scrisoare către Marco

0
254

Dragă Marco, mă adresez ție, după un obicei mai vechi, când scriam pe o foaie albă, o puneam în plic cu timbru și o introduceam în cutia poștală. Scriam părinților, când eram plecat departe de casă pe un timp mai îndelungat. În armată, ori la facultate. Le spuneam cum mă simt, dar puneam multe întrebări despre oamenii din sat. Când se apropiau marile sărbători, sau zile onomastice, le trimiteam ilustrate cu cuvinte de urări de bine. Pe care le putea citi toată lumea. Cum va fi citit și acest text scris pentru ziua ta aniversară. Cei nouă ani, rotunjiți astăzi, 19 august 2020, mă fac să mă întorc, prin vreme, la vârsta ta. Nu cred că te interesează că atunci aveam oi și capre, iar după terminarea cursurilor școlare le purtam de grijă. Citeam cărți în duminici și sărbători. Așa, cam la vârsta ta, am trăit alături de “Aventurile lui Tom Sawyer,” din cartea scriitorului american Mark Twain.
Este vorba despre un băiat frumos, bun și inteligent ca tine. Cum te-ai născut și trăiești în America, pe Coasta de Est, poți să intri într-o librărie din orașul tău, Wilmington, și să-ți cumperi cartea. Ori poate ai citit-o? Dragă Marco, zi de zi și seară de seară, dimpreună cu bunica Vio, ne îndreptăm gândurile spre tine. Ne despart câteva țări și un ocean. Pe la noi, la zile aniversare, oamenii își aduc aminte de întâmplări care nu se uită. Așa am însemnată în memorie prima ta venire în țara părinților tăi, Ioana și Horațiu, pe locurile lor natale, din Maramureș. Atunci am ajuns și pe Ulița Bisericii din Desești. Mai trăia străbunica ta, Mama Doca, cu care te-ai întâlnit pentru prima și ultima oară din viața ei. Mărturie a rămas fotografia de lângă fântâna din curte. Apoi am mers la biserică, am aprins lumânări pentru cei vii și cei morți.
Privirea ți-a fost atrasă de frânghiile clopotelor și de icoanele de lângă altar. Nu uit bucuria ta de a cuceri grădina cu meri și cireși. Ai fost adorabil când ai alergat după cocoșul vecinei. Dragă Marco, păstrez cu emoție desenele tale, care închipuie oameni și castele. Două le-am pus pe un perete, alături de portretul poetului Nichita Stănescu. Care a fost în două rânduri în Maramureș. La fel ca tine. Mi-a venit și mie rândul să trec oceanul, la tine acasă. Recunosc că m-ai primit foarte bine. Am amintiri de neuitat. Când eu aveam vârsta ta, nici nu știam unde este America. În cele două călătorii americane, mi-ai arătat locuri emblematice. Pe care nu le uit câte zile mai am de trăit. M-ai dus la Washington, în fața Casei Albe, la Memorialul Lincoln și la Muzeul Presei. Apoi m-ai luat de mână și am bătut câteva străzi celebre din New York. Da, am fost și eu pe Brodway! Am văzut Wall Street și Central Park.
Atunci ți-am spus că este un oraș împotriva lui Dumnezeu. Tu erai acasă, te purtai lejer, stăpân pe metropolă. Am avut șansa să cunosc statul în care trăiești, Delaware, un paradis fiscal american. Deși este un stat mic, se alintă ca The First State, adică primul stat care a semnat Declarația de Independență. Apropo, am aflat că statuia lui Columb, din orașul tău, nu mai este pe soclu! Mi-ai făcut o bucurie unică când m-ai dus la întâlnirea cu Oceanul. Apoi mi-ai arătat casa unde locuiește, la tine în oraș, în vecini, democratul Joe Biden, candidatul pentru Casa Albă. Cu foloase culturale, de durată, a fost întâlnirea cu teologul și scriitorul Theodor Damian, cu al său centru românesc din New York.
Dragă Marco, dacă rânduiala lumii a făcut să fim atât de departe unii de alții, sufletele noastre sunt foarte aproape. Sângele apă nu se face, cum se spune pe la noi. Nu ne este ușor cu depărtarea, dar noi tare mult ne mândrim cu tine. Aștept răspuns urgent. Așteptăm, cu nerăbdare, să ne revedem. Dar cu vremurile astea, slabă nădejde în anul acesta. Până atunci, îți dorim tot binele din lume! Să nu uiți să-ți cumperi cartea. Seamănă cu „Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă, carte pe care ți-am dus-o când am fost a doua oară în America.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.