­čĽ« Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat ­čĽ« Omul ÔÇô ┬źtrestie cuget─âtoare┬╗

0
2491

Blaise Pascal a abandonat matematica ╚Öi ╚Ötiin╚Ťele exacte ╚Öi ╚Öi-a dedicat via╚Ťa filozofiei ╚Öi teologiei. ├Än cuget─ârile sale, acesta spune c─â primul lucru care i se ofer─â omului, c├ónd se prive╚Öte, este corpul s─âu. Adic─â o p─ârticic─â de materie ce-i apar╚Ťine. Dar pentru a ├«n╚Ťelege ce este aceast─â materie, trebuie s─â o compare cu tot ceea ce se afl─â ├«n jurul s─âu. S─â vad─â ce este el prin compara╚Ťie cu ├«ntreaga existen╚Ť─â.
La urma urmei, ce este omul ├«n natur─â? – se ├«ntreab─â Blaise Pascal. ╚śi tot el d─â r─âspunsul: Nimic ├«n raport cu infinitul, tot prin compara╚Ťie cu neantul, un lucru de mijloc ├«ntre nimic ╚Öi tot. El este infinit de ├«ndep─ârtat de ambele extreme… ÔÇ×S─â ne cunoa╚Ötem, deci, puterile; suntem ceva ╚Öi nu suntem nimic, adaug─â filozoful. Omul nu ╚Ötie pe ce treapt─â s─â se a╚Öeze. El tr─âie╚Öte ├«n r─ât─âcire. Simte ├«n el urme ale unei st─âri de fericire din care a c─âzut ╚Öi pe care nu o poate redob├óndi; o caut─â cu nelini╚Öte ╚Öi f─âr─â succes peste tot…ÔÇŁ
Aici st─â ├«nceputul luptelor dintre filosofi. Unii dintre ei ├«╚Öi dau osteneala de a-l ridica pe om, descoperindu-i m─âre╚Ťia, iar al╚Ťii de a-l cobor├«, f─âc├óndu-l s─â-╚Öi vad─â dec─âderea. Fiecare tab─âr─â se serve╚Öte de argumentele celeilalte. Omul nu este dec├ót o trestie, cea mai slab─â din natur─â; dar este o trestie cuget─âtoare, spune filozoful.
Astfel, toat─â m─âre╚Ťia omului st─â ├«n cugetare. De aici trebuie s─â purcedem. S─â ne silim a cugeta frumos. Lec╚Ťii de ├«nv─â╚Ťat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.