Măsurile pentru începerea școlii, publicate de Ministerul Sănătății

0
33

Ministerul Sănătății a publicat proiectul de ordin de ministru care conține măsurile pe care instituția, împreună cu Grupul de lucru interministerial pentru începerea școlii, le-a propus. Proiectul este în dezbatere publică, cursurile anului școlar 2020-2021 urmând să înceapă în 14 septembrie.

• Cum se alege scenariul potrivit?

Potrivit documentului, în funcție de situația epidemiologică generală, de particularitățile regionale și de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, autoritățile implicate în gestionarea prevenirii îmbolnăvirilor vor pune în aplicare următoarele scenarii:
• Scenariul 1 – participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învă­ță­mânt, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
• Scenariul 2 – participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
• Scenariul 3 -participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/ lecții online. În vederea alegerii scenariului pentru data de 14 septembrie, fiecare direcție de sănătate publică județeană va informa, până la data de 7 septembrie, inspectoratele școlare județene și comitelele județene pentru situații de urgență (CJSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități. Inspectoratul școlar va propune spre aprobarea CJSU scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, în concordanță cu: situația epidemiologică la data de 7 septembrie, infrastructura și resursele existente în fiecare unitate de învățământ. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va emite, până în data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ pentru începutul anului școlar 2020-2021.

• Numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori
Criteriul epidemiologic în baza căruia unită­țile de învățământ vor urma unul dintre cele trei scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). În fundamentarea hotărârii se va utiliza următorul raționament:
1. Dacă rata incidenței cumulate este sub 1/1000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de infrastructura și resursele existente la nivelul unității de învățământ.
2. Dacă rata incidenței cumulate este între 1-3/1000 locuitori – se va aplica scenariul 2 pentru toate unitățile de în­vă­țământ din localitate.
3. La o rată a incidenței cumulate peste limita de alertă de 3/1000 locuitori, direcțiile de sănătate județene vor prezenta CJSU o analiză a situației epidemiologice din localitate. În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și numărul de focare existente în unitățile de învățământ din localitate, precum și alte criterii de risc, CJSU poate decide, prin emiterea unei hotărâri, închiderea temporară a unităților de învățământ (scenariul 3), cursurile desfă­șu­rându-se online. În absența unei astfel de decizii, unitățile de în­vă­ță­mânt din localitate vor funcționa în scenariul 2.
4. În contextul confirmării unuia sau mai multor cazuri de COVID-19 la nivelul unei unități de învă­țământ se vor aplica Criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învă­ță­mânt din prezentul document, clasa sau întreaga școală putând fi închise pentru 14 zile, cursurile desfășurându-se online.
(Va urma)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.