Expoziție inedită la Istorie Tot înainte! Elev în România comunistă

0
16

Părinții și bunicii sunt invitați să îi însoțească pe copiii si pe nepoții lor în vizită la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare. Aveți libertatea de a le fi ghizi în sala care găzduiește această expoziție ce vorbește despre cum era să fii elev în România comunistă.
Evoluția învățământului românesc după 1945 cuprinde două etape distincte. Prima etapă (1948-1968) a fost subsumată modelului sovietic, fiind impusă prin reforma învățământului din 1948. Alături de impunerea manualelor unice, traduse din limba rusă, de înlăturarea vechilor denumiri ale liceelor și numerotarea acestora, de durata școlarizării, fixată la 10 ani și de notarea elevilor de la 1 la 5, „reforma învă­ță­mântului” a adus și epurarea substanțială a personalului didactic pe criterii predominant politice.
A doua etapă (1968-1989) debutează cu adoptarea Legii nr. 11 din 13 mai 1968 cu privire la „învățământul în Republica Socialistă România”. Prin implementarea respectivei legi, emise de Marea Adunare Națională, s-a renunțat la modelul sovietic revenindu-se la „valoroasele tradiții ale învățământului românesc și experiența înaintată a pedagogiei universale”. Modificările aduse au fost următoarele: durata școlarizării a fost stabilită la 12 ani, liceele au primit nume proprii, unele chiar dinainte de „reformă”, notarea a revenit de la 1 la 10, iar manualele școlare, tot unice, au fost redactate de un colectiv de profesori români și aprobate de minister. O caracteristică a regimurilor totalitare a reprezentat-o tendința de a controla viața cetățenilor prin intermediul organizațiilor de masă, începând cu preșcolarii. România nu a făcut excepție, fiind înființate: Șoimii Patriei, Organizația de Pionieri și Uniunea Tineretului Comunist. Evenimentele din Decembrie 1989 au adus schimbări radicale și în sistemul educațional din România, perioada comunistă devenind istorie. O istorie care poate fi cunoscută inclusiv prin intermediul expozițiilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.