Strategia PNL – prin bună guvernare clintim Maramureșul din stagnare

0
32

A clinti Maramureșul de pe butucii pe care stă de-o vreme, a face din el un ținut prosper cu o economie activă nu este nici glumă, nici slogan electoral și nici treabă ușoară. Ca ținutul nostru nordic să-și poată releva nota identitară – hărnicia oamenilor, spiritul gospodăresc, talentul în atâtea domenii, cultura și mentalitatea, resursele materiale și pe cele omenești de la care pleacă totul – e nevoie de o strategie vizionară. Iar aceasta se află azi în Planul lui Bogdan, document managerial întocmit cu toată responsabilitatea. Niciun candidat n-a venit până azi cu un asemenea plan vizionar gata întocmit.

Stagnarea pare a fi starea actuală a județului. Dacă cineva caută fapte economice petrecute prin Maramureș în ultimii patru ani, nu află multe și mari realizări, și nici valoare adăugată recent vreunui domeniu. Dezvoltare durabilă, prosperitate, infrastructură solidă, nivel de trai bun au rămas vorbe în vânt. Logica e simplă: Nu obții bani europeni, nu te dezvolți! „Parteneriatul public-privat” invocat de lideri PSD ca sursă pentru lucrări de infrastructură era un slogan sau mai degrabă o scuză. Cu ochii tot țintiți spre propria-ți imagine, nu accesezi fonduri europene. Suntem parte a UE, iar politicile ei de finanțare țin de strategia ei economică unitară. Fondurile vin cu muncă, onestitate și expertiză în elaborarea proiectelor. Nu e destul să le vrei și nici chiar să le meriți. Trebuie să le documentezi și aceasta nu s-a întâmplat în ultima vreme. Zonele județului stagnează, drumuri bune avem puține, unele nefinalizate. Nu există economie specifică zonelor, iar orașele – fără investiții și locuri de muncă, trăiesc într-o vegetare economică cu consecințe dramatice în plan social și demografic. Turismul? Nu este performant, deși avem un celebru „ambasador al turismului maramureșean”. Încă un deceniu în acest ritm și nu vom mai putea spune „mândri că suntem români!”. Și peste toate criza Covid. Pentru un job, cetățenii navetează la peste 50-60 km, mulți muncesc afară, alții adoptă traiul din munca pământului, alții din ajutor social. Politicile social-democrate nu au soluții pentru o viață la standardele acestui  secol.

Complicitatea cu eșecul vine din obișnuința cu stagnarea, o maladie mentalitară și un risc pentru o colectivitate. Privit ca un dat ce ar ține de mersul istoriei, destinul în mitologia noastră e o „fatalitate”. Fratricid în mitul Mioriței și neîncetată surpare în mitul Meșterul Manole, o zidire reluată mereu de la capăt ne ține pe loc. Încrederea în semeni și forța schimbării în direcție bună ne sunt minate de o gândire în tipare fixe, de teama de înnoire, de necunoaștere, de neîncredere. Obișnuiți cu eșecul, ni-l reproiectăm tot la 4 ani prin alegerea de lideri ce ne țin pe loc. La capăt de mandat aflăm că nu s-au putut realiza promisiunile făcute: că au fost blocate fondurile, că ministerul n-a aprobat etc, etc. Mințile luminate, date unui popor ca să-l ghideze cinstit, ni se par „cârcotașe” și, în loc să le ascultăm și urmăm, le persiflăm. În sfera politică ni se pare mai potrivit șmecherul, jucătorul, sau politicianul macho, hârșit prin „n” mandate fără nicio eficiență. Astfel complicităm cu stagnarea, prinși în mrejele ei, ne taie elanul, dar parcă ne priește cumva.

Planul lui Bogdan Tânărul Ionel Bogdan, candidat PNL la președinția CJ Maramureș, vine din start cu un plan managerial vizionar pentru Maramureș. Proiectele sale vizează concret scoaterea din stagnare a județului și dezvoltarea lui în viitorul imediat pe baza resurselor și a specificului fiecăreia din cele patru zone sau „țări” ale Maramureșului. Cine consultă Planul lui Bogdan nu-l poate nici contesta și nici opta pentru o altă variantă electorală cu slogane răsuflate. Aici e vorba de obiective concrete, de resurse și acțiuni. Planul e concret, realist, convingător, indicând viziune clară a scopului și a resurselor de care dispune județul în cele 4 „țări” ale sale – Maramureș, Lăpuș, Chioar, Codru. Răsfoind Planul lui Bogdan, dai, în sfârșit, peste o strategie și o viziune de lider autentic, pe care județul nu le-a avut în istoria recentă. Adică? Un tânăr politician cu experiență de 8 ani în domeniul administrativ care a lucrat și s-a format sub influența unor lideri autentici de formație politică europeană, nu în umbra unor șacali politici ce au dat tunuri avutului național. Mentorii lui Bogdan au adoptat strategia binelui și a prosperității aduse orașelor guvernate de ei în stil liberal – Cluj, Sibiu, Oradea, Arad, Timișoara etc. Ei au evoluat în politică și în administrație aducând eficiență și bunăstare comunităților, binele cetățenilor. Ionel Bogdan a învățat cum să guverneze și știe din start cum să facă Maramureșul prosper, valorizându-i  potențialul:  economic, omenesc, cultural și spiritual.

Guvernare liberală de la A la Z. Parte a UE, România cu județele ei nu poate funcționa azi ghidată de lideri cu mentalitate încremenită la bordul structurilor administrative. La aceste alegeri mai mult ca oricând, se cere să votăm inteligent. Dacă în anii ’90 s-ar fi optat pentru liberalism, azi aveam o altfel de Românie, de economie, o altfel de societate și de mentalitate, călăuziți de liderii de atunci – autentici. Azi România agonizează, orașele nu au economie, satele se sting cu tot mai puțină populație, fără familii tinere, fără copii, cu școli ce se desființează. Destul cu social-democrația! Disperarea și iubirea de România trebuie să ne deschidă azi spre un tip de politică și de administrație eficientă. Nu e o tragedie că pleacă un partid sau altul de la guvernare. Democrația e schimbare, e aerisire, nu e o formulă fixă de mai multe mandate ale aceluiași personaj, aceluiași partid, aceleiași politici. Ea obligă politicienii la: onestitate, activitate în spirit constructiv, indiferent că sunt la guvernare sau în opoziție. Când ai un lider cu viziune liberală precum Ionel Bogdan, îl votezi. Cum de trei decenii, România a optat pentru lideri aflați în contratimp cu ritmul european stringent necesar, azi alegem ca președinte de județ un tânăr ce vine cu politici eficiente, cu alt stil administrativ decât cel din care tot gustăm de 30 de ani. E timpul să alegem liberali de la A la Z, pentru ca România să funcționeze ca o structură unitară cu Europa din care suntem parte.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.