Bolnavii cronic au nevoie de vaccinuri compensate

0
27

„Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România atrage atenția autorităților sanitare că bolnavii cronic au nevoie de vaccinuri compensate.
În contextul pandemiei de coronavirus, persoanele care suferă de boli cronice sunt cele mai expuse la probleme de sănătate, inclusiv la COVID-19, motiv pentru care statul trebuie să le asigure accesul la vaccinuri. Costurile unei scheme complete de vaccinare pentru un pacient oncologic ajung până la 1000 de euro. Mulți dintre bolnavii cronic au venituri minime și nu au posibilitatea să-și acopere singuri costurile. Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) susține că asigurarea compensării vaccinurilor trebuie să constituie o prioritate a Guvernului.
Încă din 2019, COPAC a tras un semnal de alarmă legat de scăderea gradului de vaccinare în România, grad care a scăzut sub 95% pe diverse vaccinuri, potrivit OMS.
,,Am crezut că împreună cu autoritățile trebuie să facem o strategie, să găsim soluții pentru a avea accesibilitate pacienții cu boli cronice la vaccinare”, a precizat Radu Gănescu, referindu-se la discuțiile purtate cu autoritățile sanitare privind compensarea vaccinurilor în România.
S-a vorbit despre înființarea unui comitet național pentru vaccinare și despre introducerea vaccinurilor pe lista de compensate.
,,Ca să introduci un vaccin pe lista de compensate, conform legislației pe care noi o avem la ora actuală în vigoare, trebuie să fie evaluat HTA. Discuția a fost să modificăm legislația”, a spus președintele COPAC.
Mulți dintre bolnavii cronic din România au venituri minime și nu au posibilitatea să-și acopere singuri costurile. ,,Pierdem mulți pacienți că nu au un vaccin gripal sau un vaccin pneumococic sau menigococic”, a spus reprezentantul Coaliției, care solicită Ministerului Sănătății să asigure în cel mai scurt timp accesul la vaccinare pentru pacienții cronic prin programe dedicate.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.