Școala „Blaga” Baia Mare – printre unitățile de învățământ incluse în programul unic „Povestea”

0
533

Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare se numără printre unitățile de învățământ din țară selectate în cadrul programului de transformare a școlilor „Povestea”, dezvoltat de Wellbeing Institute și Mind Education în parteneriat cu Transyl­vania College și Școala pentru cuplu.
Programul a luat naștere din dorința de a transforma școlile care sunt niște medii cu un nivel foarte mare de stres, anxietate și neîncredere, în care sănătatea emoțională și mentală sunt ignorate, atât în cazul copiilor, cât și al adulților – în medii în care copiii se simt în siguranță, au încredere în forțele proprii, iar părinții și profesorii învață să fie prezenți din punct de vedere emoțional în rolurile lor și în viețile copiilor.

• „Implementarea acestui program deschide perspective inedite”

,,Programul «Povestea» este un program unic care vine în sprijinul elevilor, profesorilor, directorilor, personalului administrativ și părinților din școlile din România pentru transformarea acestora în comunități ale încrederii, bunătății și bucuriei. Programul «Leader in me» – axat pe promovarea celor șapte deprinderi ale unei persoane eficace (Stephen Covey) – s-a armonizat și cu nevoile sistemului public de învățământ. Implementat cu succes în mii de școli la nivel global, acest program a conturat o viziune și un limbaj comun tuturor celor implicați în sistemul educațional. Școala Gimnazială «Lucian Blaga» Baia Mare este a opta școală publică la nivel național care a avut șansa să beneficieze de avantajele «Leader in me» și prima unitate școlară din județul Maramureș. Programul «Povestea» devine o garanție a valorificării potențialului fiecărui elev, o fericită îngemănare între competențe dobândite, cunoștințe asimilate, dar și modelarea caracterului, prin receptivitate la altruism. Implementarea acestui program deschide perspective inedite, completând cu succes provocarea de a ne învăța să câștigăm lupta cu sine, să convertim pasiunile în performanțe, să ne autodepășim și să valorificăm oportunitățile care aduc beneficii individului și comunității deopotrivă”, a explicat prof. Ioana Delia Popovič, directorul Școlii Gimnaziale ,,Lucian Blaga” Baia Mare. În cadrul programului „Povestea”, Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare a intrat alături de alte 54 de unități de învățământ în urma unui proces de selecție în care au avut prioritate primele instituții de învățământ înscrise, iar existența unui grup de două-trei școli interesate din aceeași zonă a constituit un avantaj.

• Școala încrederii

„Ne bucurăm că există atât de multe școli dornice să facă o schimbare în România. Ne bucurăm să vedem că tot mai mulți directori de școli și profesori își doresc să se dezvolte pentru a susține dezvoltarea armonioasă a elevilor lor. Suntem norocoși să putem implementa programul nostru în tot mai multe școli cu ajutorul finanțărilor private, venite atât de la persoane fizice, cât și din partea persoanelor juridice, care înțeleg că investiția în educație este o investiție în viitor”, a declarat Ciprian Ghișa, co-fondator Asociația Wellbeing Institute și director (linia română) la Transylvania College. Astfel, în primii doi ani, Școala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Baia Mare va beneficia de intervențiile de bază care se adresează, în principal, profesorilor și echipei administrative care vor înțelege ce trebuie să transforme în cultura clasei și în relațiile dintre ei (fie cu copiii, colegii sau părinții). Urmează un audit ale cărui concluzii vor contura un plan de intervenții specific comunității pentru următorii doi ani. În ultimul an, reprezentanții fiecărei școli urmează să demonstreze că își doresc și pot să susțină transformarea din școală și să obțină certificarea de „Școala încrederii”. Această certificare se va păstra atâta timp cât unitatea de învățământ va reuși să susțină, în continuare, transformarea din școală și să contribuie la dezvoltarea altor școli din comunitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.