Duminica despletită

0
69
vot cabina de votare

Titlul este un botez al textului. Așa ești ferit să navighezi în derută, mărite cititor! Așa mi-am închipuit ziua de ieri, când o țară a fost invitată la urne să-și aleagă noii lideri locali. A fost o duminică despletită. Adică cetățenii au intrat în secțiile de votare cu multe opțiuni. Secțiile de votare au fost cuprinse de un vânt electoral, acumulări de energie din campania cu multe promisiuni. În cazul nostru, promisiunile sunt iluzia faptelor. Un lucru este sigur. La alegerile locale se stabilește baza puterii pentru următorii patru ani. Aleșii vor ges­tiona proiectele, ei împart banii, ei decid soarta puterii. De aceea le-am dat votul. În ultima săptămână, noi, alegătorii, am fost asediați de mesaje mobilizatoare și îndemnuri de a vota cu unul ori cu altul. A fost plină presa de reclamă electorală. Unii s-au dus la urne cu opinia formată, au susținut un candidat, au încercat, în funcție de afinități și interese, să-i convingă și pe alții. Și asta face parte din morișca electorală. Să ai o opțiune clară, să susții pe unul, în detrimentul celuilalt, să învestești încredere în cel care crezi că va face ceva, nu este nici un păcat. Ba este o virtute de alegător. Cei pricepuți spun că asta se numește politică.
De aceea am fost la vot, să împlinim un contract între alegător și candidat. După alegeri, începând de astăzi, faptele alesului vor fi urmărite. Dacă nu se ține de cuvânt, alesul trebuie tras de mânecă. Cam așa arată democrația. Este imaginea ideală, care se învață la școală. Vedem, însă, cu toții că realitatea arată altfel. Constat o prudență, nu la toți, de asumare clară a unor crezuri politice. Ele parcă sunt secrete personale, unora le este rușine, sunt rostite cu o jumătate de gură. Dar în realitate fierb de pasiune pentru domeniu. S-a instalat și un fel de prefăcătorie în asumare. Aici se regăsesc traseiștii, cărora nu le convine să le aduci aminte prin câte partide au trecut. Cum și-au despletit convingerile de la dreapta la stânga. Ieri, în drum spre secțiile de votare, acoperit de mască și cu pix de acasă, am putut schimba idei cu mulți alegători. Am decantat câteva păreri.
Oamenii s-au întrebat de ce s-au ferit candidații de dezbateri pe politici publice. Din Capitală, până-n Baia Mare a fost o campanie a mărturisirii nu una a dialogului electoral. Ici și colo câteva înțepături, care făceau parte din arheologia urii, a reproșului, a manipulării, toate făcând imposibil orice demers de dezbatere. Nu am observat programe foarte închegate, doar fluturași cu multe promisiuni. Unii tineri se tem că votul lor va avea consecințe nebănuite și nu-și doresc acest lucru. Spre deosebire de adulți, care au interese mai clar exprimate. Tinerii au viitorul despletit. Ba prin Europa, ba prin America. Cei rămași în țară nu prea sunt atrași de politică. Parcă Maramureșul nu stă atât de rău cu tinerii în politică. Mă întreb, pe cont propriu, dacă vor face față tentațiilor neprevăzute. Oare la câte întrebări puse de cetățeni vor putea răspunde noii aleși?
Alegerea într-un singur tur a fost o păcăleală pe față, spun unii alegători. Actualul sistem electoral descurajează competiția și dezbaterea de idei. Cineva a avut curiozitatea să facă o analiză lingvistică a multor discursuri, cu multă cutezanță retorică. Stupoare, cum se stă cu limba română. Iertați-mă, cum să ceri candidaților o limbă expresivă, când în toată campania nu au pomenit nimic despre cultură. Nu-i un fix de-al meu. Citiți pe frontispiciul Bibliotecii Universitare din Cluj-Napoca, unde scrie: Câtă cultură, atâta libertate! Apropo, câți oameni de cultură au fost pe liste? Câți dintre ei o vor apăra și promova? Astăzi, când vom ști deja primele rezultate ne vom da seama cât de despletită a fost ziua de ieri. Ca fecioarele doamnei Bengescu. De acum, încep împletirile, noile alianțe.
Cetățenii au votat după propriile percepții și convingeri. Cu aleșii de ieri vom supraviețui următorii patru ani. Cred că bătăliile locale au mize naționale. Și nu uit a spune că aceste alegeri, în mijlocul unei pandemii, au fost o premieră. Și pandemia, în felul ei, a contribuit la despletirea duminicii. De astăzi, se schimbă geografia politică în țară. Cum? Vom vedea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.