Românii încă nu-și sortează gunoiul!

0
9

Deșeurile din gospodării, instituții și firme nu sînt separate, ci sînt aruncate de-a valma în container și ridicate de operatorul serviciului public sau privat de salubrizare. Există și containere speciale pentru peturi, metale, sticlă, hîrtie și carton, dar cantitățile ce se adună sînt mici. E mai ușor de-a valma!
Deșeurile trebuie valorificate economic, însă apar numeroase probleme legate de sortarea pe fracții. De regulă, lucrarea se face manual, cu excepția fierului, care este extras din gunoi cu ajutorul unui electromagnet. Celelalte materiale refolosibile sînt separate cu mîna, ceea ce presupune multă forță de muncă în condiții de miros insuportabil.
Din această cauză, autoritățile au decis ca sortarea să fie făcută de fiecare cetățean, acasă la el, pe cinci categorii: plastic și metale; hîrtie și carton; sticlă, plus deșeuri uscate și deșeuri umede. Deșeurile astfel preselectate vor ajunge la o stație de resortare, unde apar noi fracții: sticlă albă, sticlă colorată, peturi albe, peturi colorate, fier, materiale neferoase, plastic moale, HDPE etc. Deșeurile rămase sînt introduse în tambururi rotative și pe site vibrante, de unde se separă, cît de cît, deșeul biodegradabil de cel reciclabil. Liniile mecanice de sortare (este una în Baia Mare) sînt deocamdată prea puțin „inteligente”. Urmează balotarea materialelor sortate, iar cele mărunte, biodegradabile în amestec cu nebiodegradabile și contaminate, ajung la groapa de gunoi, fiind practic nereciclabile.
Gospodarii sînt în­dem­nați să composteze materialele biodegradabile (resturi vegetale, resturi alimentare), însă cei de la bloc nu pot face această muncă. Încă nu sînt puse la punct nici rețelele de colectare de ulei ars, baterii, textile, încălțăminte, aparate electrice și mecanice ce trebuie demontate, ceea ce ridică probleme de eficiență. Orașele se confruntă cu un volum uriaș de deșeuri, care pun în pericol sănătatea populației, animalelor și a mediului.
Operatorii de salubrizare desemnați de primării au datoria să colecteze, să transporte și să sorteze deșeurile de la populație, instituții publice, agenți economici, în vederea eliminării celor nereciclabile și a valorificării celor reciclabile (hîrtie/carton, sticlă, metal, plastic, echipamente electrice, baterii, becuri, brichete etc.). Veriga slabă este ce­tă­țeanul, care nu-i stimulat să selecteze deșeurile și sancționat dacă n-o face!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.