🕮 Lecții de învățat 🕮 Consilierea în carieră

0
114

Consilierea în carieră este un domeniu nou, mai ales pentru locuitorii satelor, acolo unde tradițiile și cutumele sunt de multe ori mai puternice decât lucrurile noi, care pătrund, vrând-nevrând, și în lumea rurală. În opinia unui bun consilier, cariera trebuie motivată din interior. Locurile de muncă sunt deținute de o companie, dar noi deți­nem cariera. De altfel, Confucius spunea: Alege o profesie care îți place și nu va trebui să muncești nici o zi în viața ta. Adică dacă faci ceva cu plăcere nu simți oboseala sau rutina.
Satisfacția este pe măsura convingerii cu care consilierii fac această muncă, deloc ușoară. Fiindcă atunci când vorbești despre consiliere, trebuie să ai în vedere mentalități și mituri, care sunt greu de dărâmat, dar care e nevoie să fie dărâmate. Deși cariera este legată de muncă, ea poate fi definită într-un sens mult mai larg, ca un cadru dinamic în care o persoană își percepe viața, în întregul ei.
Oricare variantă de definiție ai alege, însă, există o serie de constante care pot oferi o imagine cuprinzătoare a conceptului de carieră: creșterea, cantitativă sau calitativă, a gradului de satisfacție personală; ideea de mobilitate, reflectată prin succesiunea de posturi, legătura cu nivelul de performanță; coordonata profesională; cadrul organizațional, privit ca un potențial de dezvoltare a carierei sau, după caz, ca o barieră în calea acestei dezvoltări; ecoul în spațiul social și familial; percepția individuală a spațiului, timpului și celorlalți factori prin prisma cărora este evaluată cariera.
Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.