Bătrânii căminului din Baia Sprie au avut parte de dezinfecţie de ziua lor

0
9

Ieri, în întreaga lume au fost sărbătorite persoanele vârstnice

Pe vremuri era un prilej de bucurie pentru asistaţii de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Baia Sprie care întâmpinau acest eveniment cu mult interes, emoţie şi recunoştinţă, pentru toţi cei care s-au străduit să le facă bătrâneţile mai uşoare. Din păcate, anul acesta a fost unul atipic. În loc de muzică, voie bună şi oaspeți tradiţionali, au avut parte de medici epidemiologi de la DSP Maramureș şi de o firmă specializată în dezinfecție.
Zâmbetul de altă dată s-a transformat în tristeţe şi multă îngrijorare. Cu toții suntem bulversaţi şi am căzut pradă, nu ştiu căror interese. Important este că oamenii sunt bine, chiar dacă au fost depistaţi pozitiv. Statisticile şi documentele pot răbda cât de multă (dez) informare. Problema mare este cu persoanele colaterale, care au şi ele de suferit din această cauză, neavând probabil nici o vină. Mulţi se îmbolnăvesc din această cauză, dar pe ei cine-i ascultă?
An de an, angajaţii instituției de asistenţă socială din Baia Sprie se îngrijeau ca acest eveniment, și nu numai, să fie marcat în condiţii cât mai bune. De la împodobitul sălii de mese, meniuri alese, tort, băuturi, fructe, muzică populară şi multe alte surprize. Aproape toate s-au dus. Acum luptăm să supraviețuim într-o lume bolnavă. Cei din sistem se străduiesc să supraviețuiască, pun suflet în tot ce fac, atrag voluntari şi binefăcători, însă nu e suficient pentru a le crea confortul necesar pe care-l merită părinţii şi bunicii noştri. Ei merită mult mai mult. Singurătatea bătrânilor noştri este sfioasă şi generoasă. Ea se adân­cește odată cu bolile, slăbiciunea şi apropierea morții. Serviciile de asistenţă socială dispun de oameni cu suflet mare, care au răbdare cu bătrânii aflaţi în suferință. Sunt dispuşi să-i ajute astfel încât să le facă bătrâneţile mai liniştite. Sigur că trebuie multă răbdare şi toleranță. De la o vârstă bătrânii sunt destul de dificili, însă trebuie să fii un bun psiholog pentru a-i face să înţeleagă că odată ce au ajuns instituţionalizaţi toate demersurile angajaţilor sunt în favoarea lor. Toţi le vor binele, doar trebuie să și-l dorească şi ei. Cu unii e mai greu, cu alţii e mai uşor. Cu bune şi mai puţin bune, Domnul ne va ajuta să trecem şi peste aceste vremuri tulburi. Vârstnicilor trebuie să le mulţumim pentru că există şi pentru tot ceea ce ne-au dat de-a lungul vremurilor: educaţie şi o copilărie cât mai lipsită de griji. Dumnezeu să le dea sănătate şi zile senine, bătrâneţi liniştite şi fără griji. La mulţi ani!

Vasile GHERMAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.