Deficitul bugetar a urcat la 54,77 miliarde lei

0
20

– veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 1,4%, iar cheltuielile
au crescut cu 13,3% –

Deficitul bugetar a urcat, după primele opt luni ale anului, la 54,77 miliarde lei, reprezentând 5,18% din PIB, mai mult de jumătate din sumă rezultând din măsurile financiare luate de stat pentru combaterea crizei cauzate de epidemia COVID-19, arată Ministerul de Finanțe.
Sume în valoare de 31,17 miliarde lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.
Creșterea deficitului bugetar este explicată, pe partea venituri, de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare, în perioada martie-august, din cauza crizei, dar și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către firme (14,4 miliarde lei), de creșterea cu 2,8 miliarde lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ianuarie-august 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat, precum și de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 250 milioane lei.
Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 miliarde lei.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 201,32 miliarde lei, în scădere cu 1,4%.
Exprimate ca pondere în PIB estimat, veniturile bugetare au înregistrat o reducere de 0,23%, cauzată în principal de contracția încasărilor nete din TVA.
În același timp, în primele opt luni din 2020, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 13,3%, la 256 miliarde lei.
Ponderea lor în PIB s-a majorat cu 2,9% față de situația de anul trecut, la 24,2%.
Ministerul de Finanțe a explicat că majorarea cheltuielilor se datorează și măsurilor luate pentru combaterea epidemiei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.