Maramureșul va avea reprezentant în Consiliul Național pentru Tineret

0
125

Asociația Tinerilor Maghiari Sigheteni (SZMISZ) este primul ONG din Maramureș care va avea un reprezentant în Consiliul Național pentru Tineret, un mecanism de consultare pe care Ministerul Tineretului și Sportului îl utilizează în elaborarea și monitorizarea aplicării politicilor publice de tineret la nivel național și care are la bază principiul dialogului structurat. Cel mai probabil, reprezentantul ales va fi Istvan Safar, vicepreședinte SZMISZ, care explică, în cele ce urmează, atât care va fi rolul său, cât și beneficiile pe care această prezență în Consiliul Național pentru Tineret le va avea pentru tinerii din Maramureș și nu numai.

• realizarea și implementarea politicilor generale de tineret

Istvan Safar, vicepreședintele SZMISZ
Istvan Safar, vicepreședintele SZMISZ

Reporter: Asociația SZMISZ are reprezentant în Consiliul Național pentru Tineret. Despre cine este vorba și care a fost procedura de selecție?
Istvan SAFAR, vicepreședinte SZMISZ: Da, într-adevăr, asociația noastră va avea un reprezentant, cel mai probabil chiar eu, în comisia pentru Politici Generale pentru Tineret. Procedura de selecție a fost realizată de Ministerul Tineretului și Sportului printr-o comisie de selecție formată din reprezentanți ai tuturor ministerelor, ai agențiilor naționale care au atribuții pe linie de tineret sau sport și Secretariatul General al Guvernului. Selecția concretă a fost făcută pe baza aplicațiilor trimise de către ONG-urile candidate, aplicație unde fiecare ONG și-a prezentat activitatea.
R.: Care va fi rolul reprezentantului în consiliu?
I.S.: Rolul reprezentanților ONG-urilor în Consiliul Național este acela de a contribui concret și direct la elaborarea politicilor de tineret, în general, și ale celor specifice pentru fiecare segment în parte. Așadar, reprezentantul nostru va contribui la realizarea și implementarea politicilor generale de tineret pe care, personal, le consider cele mai importante, iar colegii din celelalte comisii le vor adapta pe fiecare segment în parte, existând comisii pentru cultură, pentru elevi și studenți, pentru educație etc.

• două proiecte Erasmus, pregătite

R.: Această prezență în Consiliul Național pentru Tineret este bifată în premieră pentru Maramureș. Ce beneficii poate aduce pentru tinerii din județul nostru?
I.S.: Noi sperăm ca prin reprezentarea în comisie să fim o voce a tinerilor maramureșeni și nu numai. O voce care să prezinte problemele și nevoile lor la nivel național și să includem în politica națională de tineret rezolvări pentru acestea. Ne propunem să avem un dialog permanent cu toate ONG-urile de tineret din Maramureș și să lucrăm împreună pentru toți. Cred cu tărie că nu numai SZMISZ are un reprezentant în acest consiliu, ci toate ONG-urile au, iar, prin ele, toți tinerii maramureșeni.
R.: Ce alte noutăți are SZMISZ pentru tineri?
I.S.: Perioada pandemiei a afectat activitatea tuturor ONG-urilor deci și pe a noastră. Din păcate, a trebuit să amânăm sau chiar să anulăm activități cu tradiție și să ne mutăm activitatea preponderant în online. Dar am continuat să lucrăm la proiectele noastre, avem pregătite două proiecte Erasmus, o campanie de recrutare foarte bine realizată și, cel mai apropiat proiect, pregătim o ediție inedită de Erasmus Days. De curând, am pus bazele Băncii de Alimente și sperăm să putem să fim cât de mult se poate de ajutor atât tinerilor, cât și întregii comunități.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.