Pestă porcină africană confirmată în Săpânţa

0
34

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, în sistem online, după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la un porc domestic provenit dintr-o gospodărie în localitatea Săpânța.
Până la confirmarea virusului de către laboratorul de specialitate din București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară și a fost efectuată ancheta epidemiologică.
Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic din exploatația nonprofesională.
Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș a aprobat planul de măsuri, inclusiv dezinfecția preliminară și intermediară, respectiv catagrafierea zo­nei. A fost impusă interdicția de a se scoate din exploatație furajele pentru animale. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție, în jurul focarului pe o suprafață de 3 km, zonă care include doar localitatea Săpânța. Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include: Remeți, Teceu Mic, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Iapa și Valea Hotarului. De asemenea, s-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate.
La intrarea și ieșirea din zona de protecție au fost instituite filtre rutiere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.