Sărăcie constantă în Maramureș

0
60

O ușoară scădere se înregistrează la nivelul județului Maramureș în privința beneficiarilor de venit minim garantat. În ciuda problemelor sociale cauzate de pandemie, sărăcia nu pare să fi crescut în județul nostru, cel puțin așa reiese din datele statistice. Oficialii Agenției de Plăți și Inspecție Socială Maramureș sunt de părere că oamenii sunt mai corecți și mai atenți în momentul în care își depun documentele necesare.
Mai mult, orice tentativă de fraudă e imediat descoperită pentru că documentațiile depuse de solicitanții sprijinului financiar sunt intens verificate. În schimb, e o ușoară creștere la cei care primesc ajutoare pentru susținerea familiei.
Dacă la finele lunii martie, în Maramureș se înregistrau 4.303 beneficiari ai venitului minim garantat, în august, numărul a ajuns la 4.264 de persoane care primesc acest ajutor. Diminuarea e pusă și pe baza verificărilor ce vin de la Curtea de Conturi. Oamenii nu își mai permit să fenteze statul cu declarații false.
În schimb, e o ușoară creștere la cei care primesc alocații pentru susținerea familiei. Astfel, de la 3.848 de maramureșeni care primeau în luna martie, alocație pentru susținerea familiei, s-a ajuns în august la 4.264 de beneficiari. La capitolul indemnizații pentru creșterea copilului, de la 4.718 persoane în martie, numărul a crescut la 4.724 în august, iar stimulentul de inserție pentru creșterea copilului este acordat la 1.779 de maramureșeni față de 1.764 câți erau în martie. Alocațiile pentru copii erau încasate în august de circa 83.847, în scădere, de la 88.030 copii în martie.
Reprezentanții Agenției de Plăți și Inspecție Socială Maramureș consideră că nu se poate vorbi de o creștere semnificativă în privința acestor beneficiari. E oarecum un trend ascendent, dar irelevant. Asta în contextual în care nașterile sunt în scădere, iar unii maramureșeni decid să renunțe la aceste drepturi primare în județul natal, deoarece se mută în alte state și atunci preferă să își încaseze ajutoarele din țările unde muncesc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.