Ieri, grevă japoneză pe perioadă nedeterminată în spitalele din Maramureș!

0
61

Începând de ieri dimineață, întreg personalul din sănătate și asistență socială se află în grevă japoneză. Acesta poartă banderole în semn de protest față de disprețul cu care guvernanții tratează „eroii” aflați în prima linie de luptă împotriva Covid 19 din țara noastră și solicită respectarea legilor.

Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Dr. Nicolae Rusdea” Baia Mare a început în semn de protest greva japoneză: “Dorim să atragem atenția guvernanților noștri că pandemia nu a trecut, lucrătorii din sănătate sunt epuizați, ar fi cazul să modifice normativul de personal și să-și țină promisiunile de la început în ceea ce privește salarizarea”- explică greviștii.
Salariații Spitalului de psihiatrie din Cavnic au intrat de asemenea în grevă japoneză, cerând respectarea legilor.

Salariaţii Spitalului de psihiatrie Cavnic
Salariaţii Spitalului de psihiatrie Cavnic

Și la Spitalul orășenesc din Târgu Lăpuș, personalul medico-sanitar își cere drepturile prin demararea grevei japoneze: “Noi facem bine țara…”. Protestului s-au alăturat și angajații Centrului județean de Transfuzie Sanguină.
Revendicările greviștilor sunt: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical, serviciul de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență au intrat în contact cu pacienții confirmați ori suspecți de infecția cu SARS-CoV-2; acordarea sporului de până la 30 % pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, acordarea voucherelor de vacanță, deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, asigurarea echipamentului de protecție în cantități necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus, calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar etc.

Mircea Ciocan, vicepreședintele Federației Sanitas și președintele UJ Sanitas Maramureș a declarat cu această ocazie: „Greva este pe perioadă nedeterminată, până când guvernanții vor fi nevoiți să iasă la dialog cu reprezentanții Federației Sanitas. Dacă nu se va întâmpla asta, în data de 15 octombrie vom începe pichetarea instituțiilor publice. Această grevă trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariații din sistemele care asigură prevenția, tratamentul și îngrijirea populației acestei țări, cu preponderență în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizați fizic și psihic, sunt discriminați și expuși disprețului public printr-o excesivă mediatizare a „răs­plă­ților financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât, acești salariați sunt cei mai expuși contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectați fiind din rândul personalului medical sau auxiliar. Protestul este unul decent, fără întreruperea activității, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienții”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.