Legea deșeurilor, de la anul…

0
48

Parlamentarii au votat în unanimitate legea privind gestionarea deșeurilor nepericuloase, compostabile, acest act normativ urmînd să aibă un impact important asupra țintelor de reciclare a deșeurilor municipale asumate de România în fața Comisiei Europene.
Este abia începutul acestei acțiuni majore și măsura succesului va fi dată de felul în care autoritățile publice locale vor crea infrastructura de colectare separată, iar cetățenii vor începe să separe biodeșeurile. Modelul se bazează pe colectarea pe cinci tipuri de deșeuri (plastic/me­tal, hîrtie/carton, sticlă, biodeșeuri, amestecate/fracție umedă). Trebuie să urmeze un proces de educație pentru adulți și copii, precum și instrumente de motivare a populației prin bonificație sau constrîngere prin amenzi (plătești pentru cît arunci). Se interzice obținerea de compost din deșeurile contaminate.
Începînd cu 1 ianuarie 2021, legea obligă comunele și orașele să implementeze colectarea separată a deșeurilor bio­degradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cît arunci” și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Potrivit legii, cetățenii și operatorii economici care nu separă biodeșeurile riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 lei, respectiv 10.000 și 20.000 lei pentru persoanele juridice. Operatorii de instalații de compost riscă amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 lei, în cazul în care compostul pe care îl produc conține substanțe otrăvitoare, poluante sau radioactive. Amenzi se vor aplica și pentru nerespectarea utilizării tipului de compost: categoria A pentru agricultură și horticultură, categoria B pentru spații verzi, categoria C (vor fi elaborate norme tehnice de utilizare).
Separarea biodeșeurilor în gospodăria oamenilor este vitală pentru creșterea nivelului de reciclare și evitarea unor amenzi mari din partea UE. În prezent, reciclăm doar 14%, obiectivul dat de legea 211 din 2011 fiind 50%. Conform experților, doar separînd resturile alimentare și similare de reciclabile, în propria locuință/gospodărie, deșeurile pot fi colectate separat pentru un compost curat, potrivit pentru utilizare în agricultură, sau pentru o reciclare eficientă.
Termenul de 1 ianuarie 2021 este utopic, căci politicienii se ocupă în acest an de alegeri, nu de deșeuri și poluare!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.