Vindecarea de naivitate

0
58

Au trecut aproape două săptămâni de la închiderea urnelor, dar frământarea postelectorală nu s-a stins. De la început spun: să mă absolviți de orice atitudine partizană, acest comentariu face parte din observațiile firești ale unui cetățean preocupat de lumea în care trăiește. Fiecare are dreptul democratic de a crede în liderii pe care-i socotește buni pentru mersul țării. De vreo trei decenii scriu despre mersul politic al țării fără să cad în extaz partinic. Ca orice alegător, am avut convingerea cu care mă prezint la urne. De aceea când scriu despre atmosfera politică din țară sau din județ, firesc, nu-i împac pe toți. Dar să revin la încheiatele alegeri locale. Încă nu s-au făcut împletiturile, adică alianțele din spatele ușilor. De aceea pe timp de ploaie văd foștii lideri stând sub streașina așteptării, iar cei noi poartă umbrele colorate, semnul victoriei.
Rezultatul votului din 27 septembrie a confirmat cea mai mare parte a așteptărilor. Deși a cam pierdut, PSD a rămas încă bine înfipt în teritoriu. S-a dus legenda celui mai important partid al țării. După ce și-au detronat două guverne cu mâna lor, nu aveau o așteptare mai bună. Mi s-a părut cea mai caraghioasă mișcare politică din câte cunosc. Și pentru ce? Pentru binele țării, eu invoc tot timpul țara, sau pentru interese pe care nu le pricepem până la capăt? Eu am fost siderat de acel spectacol politic. Și nu uit rana diplomatică făcută de un premier pesedist, care nu a avut răgaz să-l primească pe premierul Japoniei, însoțit de o misiune importantă de oameni de afaceri puternici. A vizitat Muzeul Satului și s-a întors la Tokio. Așa ceva nu se face. Japonezii nu au uitat incidentul diplomatic, precum nu am uitat nici eu.
Nu am văzut soluții pentru reformarea partidului. Mulți sunt deficitari cu logica, gândirea și limba română. Reactivarea profesorului, sociologului Vasile Sebastian Dâncu, eu o văd de bun augur, dar prea vorbește singur. Votul din septembrie a detronat câțiva baroni locali care se credeau veșnici. Și încremenirea în funcții înalte este un pericol pentru democrație. Nu exclude experiența unor personaje exemplare, care pot fi far pentru cei care vin. Liberalii au făcut un joc isteț, dovedit a fi folositor. Într-o poziție apreciabilă s-a dovedit a fi USR, care s-a bucurat de unele comentarii puțin exagerate. După spusele celor de la televizor, mă așteptam să facă un scor bun în București și unul mai puțin bun în provincie. A se vedea și Maramureșul. Noul primar general al Capitalei poartă sigiliul liberal. Ca independent sau ca reprezentant al fostului partid nu ar fi avut izbândă.
Liberalii nu s-au arătat, până acum, prea orgolioși față de useriști. Mai degrabă USR cu PLUS au început să-și arate fața adevărată. Lupii tineri încep să-și arate colții. Cum nu prea au avut trecere prin orașele mici și comune, le va lipsi o bază mai largă de partid. Ca o constatare postelectorală, partidele nu dispun de personalități suficient de numeroase pentru a fi cu adevărat lideri. Cu câțiva oameni politici nu se poate rezolva alternanța putere-opoziție. Prea mulți necunoscuți. Ori în politică tinerețea nu este întotdeauna un argument. S-a văzut și se vede. Au dispărut din peisaj partidele mici. PMP-ul lui Băsescu a trecut pragul, devenind cel mai mare partid dintre partidele mici. S-a văzut ce poate face un lider care nu dorește să piardă. Și n-a pierdut prea mult. Procentul pe țară este unul așteptat.
Aproape umăr la umăr stau liberalii și pesediștii. Apoi vin USR și PMP. Fără comparații cinstite nu are rost să vorbim despre învingători și învinși. Citită în cheie pătimașă, harta politică nu ne ajută la nimic. În trei decenii de democrație cu mai multe partide, dorința noastră a fost, și este, să ne vindecăm de naivitate. Adică să nu credem că, în politică, tot ce zboară este pasăre. Cei ce nu ne-am vindecat de naivitate la recentele locale mai avem șansa să ne pansăm la parlamentare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.