”30 de ani și 15 minute”, un documentar manifest la Cinema city

1
36

Filmul, regizat și produs de Ștefan Mandachi, prezintă imaginea unei Românii clădită din promisiuni deșarte, a unei țări fără autostrăzi, în care, anual, mor peste 2000 de oameni în accidente rutiere. Un documentar ce se vrea a fi un strigăt de disperare și totodată, un semnal de alarmă pentru toate tensiunile, nervii, frustrările, frica accidentării și până la urmă a morții pe care o simt șoferii în lipsa unei infrastructuri, care să le dea siguranță și încredere, într-o fină antiteză cu implicarea autorităților statului. Producția poate fi vizionată la Cinema City din Baia Mare, de vineri până joi, de la orele 14.30, 17 și 19.
La 30 de ani de la căderea regimului comunist, România este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește kilometri de autostradă, dar pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere. Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostra­dă pe terenul lui, pentru a atrage atenția autorităților care, în ciuda multiplelor promisiuni, nu au reușit în toți acești ani să construiască o autostradă în toată regiunea Moldovei și cheamă populația României la o grevă de 15 minute în semn de protest. O realitate pe care Ștefan Mandachi o prezintă în film, ca pe un manifest. Ca pe un act de revoltă și de dorință de schimbare. Nu întâmplător, el a fost cel care a printat cinci milioane de afișe cu mesajul „România vrea autostrăzi” pe care le-a distribuit în propriile restaurante. A tipărit milioane de șervețele cu același conținut și câteva sute de mii de stickere pentru mașini. Campania prin care antreprenorul a chemat întreaga societate la o grevă de 15 minute, în 15 martie 2019, în semn de protest pentru lipsa autostrăzilor în România, a avut ecouri uriașe. Dovadă sunt milioanele de români și companii cunoscute ce s-au alăturat demersului său.
Încasările filmului, donate pentru victimele accidentelor rutiere
Ștefan Mandachi a hotărât ca o parte din încasările obținute din vânzările de bilete la filmul ”30 de ani și 15 minute” să fie donate pentru sprijinirea victimelor accidentelor rutiere. ”Cum oare aș fi putut aduce laolaltă atâția politicieni, jurnaliști, oameni ce au suferit în urma accidentelor rutiere, care să răspundă la întrebarea „Cine sunt cei vinovați pentru lipsa autostrăzilor din România”? Prin filmul ăsta vreau să vă îndemn să facem cu toții câte un metru de ceva, m-am săturat să privim deasupra gropii, să stăm tăcuți de parcă ne place acolo. Voi dona încasările obținute din vânzarea biletelor, acest film este de fapt un act de protest, nu un mod de a câștiga bani. 30 de ani si 15 minute va sta în cinema atâta vreme cât este cerere din partea spectatorilor. Ar fi mare păcat să nu împrăștiem mesajul filmului, așa că vă cer ajutorul, invitându-vă în număr cât mai mare la cinema”, declară Ștefan Mandachi.
Ștefan Mandachi este din Suceava, a absolvit Facultatea de Drept si un masterat în Științe Penale, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Interesul său pentru antreprenoriat, manifestat încă din perioada liceului, a culminat cu fondarea uneia dintre cele mai de succes francize de restaurante tip fast-food din România și estul Europei.

1 COMENTARIU

  1. Propagandă pentru proști: „Antreprenorul Ștefan Mandachi construiește 1 metru de autostra­dă” intr-o zi. Si ce mândru e și ce sărbătorit de alții. Acum a făcut și un documentar pentru proști. Haideți să facem un calcul: 1 metri într-o zi, 1 000 de metri în 1 000 de zile. Adică un kilometru în aproape trei ani. Păi și puturosul de dragnea făcea mai repede.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.