Mii de maramureșeni primesc pensii din alte state

0
114

Aproape 9.000 de dosare pentru pensie comunitară se află depuse la Casa Județeană de Pensii Maramureș. Instituția județeană preia doar cererile venite din partea celor care au muncit în Germania și Spania.

„Casa Județeană de Pensii Maramureș instrumentează, la această dată 8.915 dosare comunitare, din care: 5.056 reprezintă solicitări privind acordarea pensiei comunitare, iar diferența de 3.859 sunt cereri de confirmare a stagiului de cotizare, realizat în România (vechimea în muncă)” – a declarat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Pop.
Instituția județeană are competența de a analiza dosarele de pensie venite din partea a două state:
• Germania – pentru solicitările primite din partea Deutsche Rentenversicherung Nordbayern, de la litera U la litera W inclusiv, după numele actual de familie al solicitantului
• Spania – pentru solicitările primite din partea tuturor Direcțiilor Provinciale din cadrul Comunității Andaluzia: Almeria, Cadiz, Cordoba, Granada, Huelva, Jaen, Malaga, Sevilla″.
Pentru stabilirea unor drepturi de pensie comunitară, persoana îndreptățită se adresează instituției de profil din țara de reședință, aceasta devenind instituție de instrumentare a dosarului de pensie și transmite actele celorlalte instituții din statele membre UE în care persoana implicată a realizat stagiul de cotizare. Astfel, data depunerii cererii la instituția competentă în soluționarea dosarului se aplică pentru toate instituțiile în cauză.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.