Corespondență specială de la Roma • „LOCKDOWN ITALIA”

0
61

Această expoziție este un tribut adus Italiei, țară atât de încercată din cauza Covid-19. Jurnaliștii corespondenți și acreditați în Italia din lumea întreagă am muncit și în perioada de lockdown, transmițând în țările noastre informații importante despre Italia și viața italienilor în vremea pandemiei.

Prin intermediul celor 70 de imagini surprinse de către colegii noștri fotografi de la Associazione Stampa Estera (Presa Străină) se dă viață expoziției „LOCKDOWN ITALIA”, găzduită de Musei Capitolini până la 1 noiembrie 2020.
Inaugurată în prezența primăriței Romei, Virginia Raggi, și a altor personalități din lumea jurnalismului și a politicii, expoziția se vrea a fi un tribut adus Italiei și poporului italian atât de încercat în perioada pandemiei, dar care a știut să reziste și să se ridice și mai puternic decât înainte, stârnind admirație din partea întregii lumi.
Expoziția celor 30 de colegi fotoreporteri, din 10 țări diverse, ne prezintă imagini care restituie drama lungilor luni de lockdown în Italia, emoția care străbate din ima­ginile care ni se perindă înaintea privirilor și care ne face să retrăim diversele faze ale pandemiei.
Momentul cel mai „forte” a fost pentru mine imaginea gigantă a unei persoane cu costumul de „cosmonaut” și masca aburită de oboseală din primele zile de pandemie la Spitalul San Filippo Neri – secția de reanimare! Sunt eroii necunoscuți din spitalele italiene, care ascunși în spatele unei măști aburinde se gândeau doar la câte vieți să poată salva. Surprinderea cea mai mare a fost când am aflat că în spatele salopetei albe și a măștii cu vizor aburit de transpirație este Emanuela, o infirmieră de la Spitalul San Filippo Neri din Roma, cu o siluetă mignonă, care mi-a mărturisit că nu vrea să i se știe numele și fața pentru că dorește să reprezinte toată categoria de colegi fără nume, ascunși în spatele unei măști și a unei salopete albe! Bravo Emanuela, îți face onoare această alegere!
„Aceste fotografii expuse în Campidoglio la Musei Capitolini – a declarat Primărița Virginia Raggi, în afară de faptul că documentează o pagină din istoria noastră prin forța comunicativă a imaginilor vor constitui o contribuție importantă în a păstra memoria unei tragedii care ne-a bulversat existența”. Expoziția „LOCKDOWN ITALIA” a fost vizitată, la deschidere, de premierul italian, Giuseppe Conte, iar următoarele zile va primi și vizita Președintelui Republicii, Sergio Mattarella, prezent în expoziție printr-o fotografie făcută cu ocazia Zilei Naționale a Italiei.
Sunteți invitați cu toții în Campidoglio – una dintre cele 7 coline ale Romei, sediul primăriei Romei și a Musei Capitolini – la această expoziție plină de emoții și semnificații dacă veți poposi la Roma până pe 1 noiembrie,

Julia-Sandra VÎRSTA
Octombrie, 2020,
Roma

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.