La ceas aniversar: Ing. NICOLAE DICU și Maramureșul

2
169

Pe inginerul Nicolae Dicu, oltean distins, sobru, manierat și cult, îl putem considera, fără nicio rezervă, maramureșean. De la absolvirea, în anul 1959, a Institutului de Mine din Petroșani, până în anul 1989, când a devenit ministru adjunct în Ministerul Minelor, viața și activitatea profesională a Domniei Sale s-au identificat armonios și benefic cu Maramureșul. Aici, în Maramureș, și-a făcut „ucenicia minieră”, lucrând dintru început ca maistru minier la Mina Bolduț din cadrul Exploatării Miniere Cavnic, parcurgând apoi cu competență și profesionalism grade, funcții și demnități, care îl plasează în rândul celor mai distinși specialiști în domeniul mineritului din România.
Întâlnirea cu mina, cu ortacii, organizarea producției l-au format ca om, ca specialist și i-au favorizat afirmarea ca lider, capabil să îndrume și să coordoneze destine. Pe cei de la Mina Bolduț i-a uimit chiar din primele zile, când, la apelul de suprafață, ce se făcea înainte de intrarea în schimb, proaspătul „maistru” i-a strigat după nume, din memorie, pe toți cei peste cincizeci de muncitori, fără a se folosi de carnetul de pontaj. Imediat după această „întâmplare”, a fost surprinsă o frântură dintr-un delicios dialog între doi mineri care se deplasau spre galerie: „- Ai văzut, măi, al dracului de oltean! Ne cunoaște pe toți pe nume, fără să se uite în pontaj!” Ei nu au realizat, însă, că maistrul de schimb, inginerul Nicolae Dicu, își luase acasă pontajul și, noaptea, a memorat numele tuturor minerilor din subordine.
Nicolae Dicu a iubit sincer mineritul și pe mineri. A condus cu exigență, competență, responsabilitate și pricepere toate formațiunile avute în subordine, la orice nivel. A impus respectul față de muncă și față de muncitor, a instaurat spiritul de ordine și de disciplină la locul de muncă, fără a pierde, însă, niciun moment din vedere grija pentru condițiile de viață și pentru situația familiilor subordonaților săi. De aceea, s-a bucurat de respectul și prețuirea lor, iar astăzi se bucură de gândul bun al tuturor acelora pe care i-a condus și îndrumat de-a lungul unei cariere de excepție.
Domnule ministru DICU, la împlinirea frumoasei și venerabilei vârste de 86 DE ANI, specialiști din domeniul mineritului și geologiei, vă urăm din toată inima multă sănătate, bucurie și un călduros „LA MULȚI ANI!”
Ing. Teodor BENE

2 COMENTARII

  1. Colegii de facultate și de muncă, lui Nicolae Dicu, omul, specialistul care nu a trecut degeaba prin viața economico-socială a Maramureșului, a industriei miniero-metalurgice, îi urăm „La mulți ani și sănătate” A. Pantea

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.