Proiect • Contribuabilii care au acumulat datorii își vor putea eșalona obligațiile

0
20

Contribuabilii care au acumulat datorii către stat după declararea stării de urgență își vor putea eșalona obligațiile pe o perioadă de cel mult 12 luni, dacă depun o cerere în acest sens până la data de 15 decembrie 2020 – potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor Publice.
Eșalonarea la plată nu se acordă pentru obligațiile fiscale mai mici de 500 lei – în cazul persoanelor fizice și 5.000 lei – în cazul persoanelor juridice.
De înlesniri vor beneficia numai contribuabilii buni-platnici, respectivi cei care nu aveau datorii la stat în perioada anterioară declanșării stării de urgență.
Eșalonarea la plată se face pentru cel mult 12 luni, pentru obligațiile bugetare principale și accesorii a căror scadență / termen de plată se împlinește după data declarării stării de urgență până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Beneficiari ai facilită­ții sunt toți contribuabilii, indiferent de forma de proprietate. care nu înregistrează obligații fiscale restante la data declarării stării de urgență.
Pentru acordarea eșalonării, contribuabilul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
• să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv (la cerere, debitorul poate anexa graficul de eșalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eșalonare)
• să nu înregistreze obligații bugetare restante la data declarării stării de urgență
• să nu se afle în procedura insolvenței
• să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare
• să aibă depuse toate declarațiile fiscale
• să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau răspunderea solidară.
Termenul de soluționare este de 5 zile de la data depunerii cererii.
Totodată, se suspendă executarea silită pentru obligațiile bugetare ce fac obiectul eșalonării la plată și nu se constituie garanții, ținând cont de termenul scurt de acordare a eșalonării la plată (12 luni), de situația dificilă cu care se confruntă contribuabilii din perspectiva lichidităților financiare și de necesitatea susținerii mediului de afaceri pentru revitalizarea activității.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.