🕮 Lecții de învățat 🕮 Discursul celui mai sărac președinte

0
170

Îl cheamă José Alberto „Pepe” Mujica Cordano și a fost președintele Uruguayului. A fost combatant în gherilele Tupamaro. Discursul său la una dintre sesiunile plenare ale ONU a provocat rumoare. Fiind­că ieșea din canoanele diplomației la cel mai înalt nivel. Vorbind despre social-democrație și acceptând că uruguayenii au trăit 50 de ani fără creștere economică, fostul combatant recunoștea că „greșelile mele au fost rezultatul timpurilor lor, mi le asum. Dar sunt ocazii când îmi vine să strig: de-am avea acum forța acelei perioade când cultivam atât de mult Utopia!”
Criticând birocratizarea ONU, președintele Mujica a arătat că instituțiile mondiale vegetează în umbra acceptată a marilor națiuni, iar ONU ar trebui să înțeleagă că săracii lumii nu sunt din Africa sau din America Latină, ci aparțin întregii lumi și sunt un exemplu al eșecului politicilor de azi. „Se pare că ne-am născut să consumăm, să consumăm și iar să consumăm și când nu mai putem să o facem ne încărcăm cu frustrare, sărăcie și recurgem la autoexcludere… Trăim o viață a risipei și irosirii. Suntem o civilizație împotriva simplicității și ingenui­tă­ții, împotriva societății, împotriva ciclurilor naturale, și, chiar mai rău, o civilizație împotriva libertății de a avea timp liber pentru a ne bucura de relațiile interumane și de lucrurile extraordinare: dragostea, prietenia, aventura, solidaritatea și familia… (…)
Omul mărunt al zilelor noastre, credincios zi de zi slujbei sale, biroului, consumului și iar consumului, cheltuind cu cardul, cu creditul, cu ratele, sperând la vacanțe și nebucurându-se niciodată de viața adevărată moare. Și după înmormântarea sa, făcută pe credit, el este înlocuit de un alt om mărunt cu aceeași mentalitate…”
Vi se pare că nu e adevăr în aceste cuvinte? Este un adevăr dureros, pe care tot mai mulți locuitori ai planetei îl resimt. Lecții de învățat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.