Vase ce întruchipează doi urși, donate Muzeului de Etnografie

0
32

În colecția Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, alături de pipe, se află numeroase obiecte folosite pentru păstrarea și prelucrarea tutunului. Dintre acestea, se remarcă două vase pentru păstrarea tutunului, unice în felul lor, confecționate de o calfă călătoare din Baia Sprie, donate în anii de început ai instituției muzeale.
″Calfele din breslele de olari din Baia Mare și Baia Sprie aveau datoria de a călători în cât mai multe ateliere de ceramică din imperiu, conform informației furnizate de Statutul breslei olarilor din cele două orașe. Informația este confirmată și de Cartea de călătorie a calfelor păstrată în Arhivele Statului. Călătoria lor dura chiar și 2-3 ani… Așadar, calfa noastră, venită din Baia Sprie, a donat aceste vase muzeului băimărean. Vasele despre care vă vorbim întruchipează doi urși″, scrie muzeograful Oana Teremtuș.
Ea a mai arătat că ″faptul că sursa de inspirație a olarului a fost ursul poate avea două interpretări. Cel care folosea pipa avea alura unui bărbat puternic, impunător, de aici asocierea tutunului cu puterea ursului. O a doua interpretare ar putea fi că olarul ar fi fost influențat de obiceiurile de iarnă, practicate de Anul Nou, în care Jocul Ursului era la ordinea zilei″.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.