Decizii noi ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență

0
99

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit, duminică, în ședință extraordinară și a decis, în contextul evoluției situației epidemiologice, adoptarea unor decizii la nivelul unor unități administrativ-teritoriale – a spus președintele CJSU Maramureș, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.
• Având în vedere valoarea ratei incidenței cumulate peste limita de alertă de 3 cazuri la 1.000 de locuitori, în UAT-urile Baia Mare, Băsești, Cicârlău și Săcălășeni este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.
• În localitățile Baia Mare, Băsești, Cicârlău și Săcălășeni sunt interzise organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.
• Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă în UAT-urile Baia Mare, Băsești, Cicârlău și Săcălășeni.
• În UAT-urile Baia Mare, Băsești, Cicârlău și Săcălășeni activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
• Se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spații închise (în sistem take-away și catering).
• Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă în UAT-urile Baia Mare, Băsești, Cicârlău și Săcălășeni.
• Pentru prevenirea și limitarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se suspendă temporar desfășurarea cursurilor de învățământ preuniversitar de stat și private ”față în față” în UAT-urile Baia Mare, Băsești, Cicârlău și Săcălășeni. Acestea se vor desfășura exclusiv în sistem online.
• Creșele din Baia Mare rămân deschise.
• Purtarea măștii de protecție este obligatorie în UAT-urile Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise – piețe, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane etc.), zone în care se desfășoară pelerinaje, în exteriorul obiectivelor turistice, zone pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învăță­mânt până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii.
• Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor uni­tăți de cazare din UAT-urile Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23.
• Se permite în UAT-urile Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți desfășurarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23.
• Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă în UAT-urile Ocna Șugatag, Groși, Moisei, Rona de Jos, Bocicoiu Mare, Borșa, Coltău, Leordina, Băița de Sub Codru, Ardusat, Coaș, Bistra, Groșii Țibleșului, Baia Sprie, Dumbrăvița, Vișeu de Sus, Desești, Șieu, Asuaju de Sus, Cavnic și Remeți fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Vişeu de Sus în carantină zonală

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat dr. Raed Arafat, privind instituirea carantinei zonale în localitatea Vișeu de Jos, pentru o perioadă de 14 zile.
Carantinarea zonală s-a instituit urmare a evaluării situației epidemiologice, rata cumulată fiind de 4,33 cazuri la 1.000 de locuitori.
Măsurile stabilite într-o astfel de situaţie includ interzicerea desfășurării următoarelor activități:
• organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise
• activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor, jocuri de noroc, structuri de primire turistică, cinematografe, spectacole și/sau concerte.
• slujbele religioase se vor oficializa doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane.
• se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spații publice închise și deschise.
• se suspendă cursurile școlare care presupun prezența „față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile, urmând a se desfășura online.
S-a procedat la stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului localității Vișeu de Jos cu o distanță minimă de siguranță de până la 1 km, în care se introduc restricții de deplasare (trei filtre rutiere.
• în/din zona carantinată este permisă intrarea / ieșirea pentru: transportul de marfă, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice, aprovizionarea populației etc.
• este strict interzisă intrarea / ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene, comunale și forestiere.
• se permite tranzitarea localității Vișeu de Jos de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea / staționarea în această localitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.