Un tânăr din Sighet promovează democrația europeană în Ucraina

0
32

Darius Colopelnic – absolvent al Colegiului Național ”Dragoș Vodă” Sighetu Marmației, în prezent student în anul II la Facultatea de Studii Europene, specializarea Relații internaționale, în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – s-a alăturat proiectului european #GenerationEU ca reprezentant al Tineretului Maltez care aparține Serviciului de Ajutor Maltez numărându-se, astfel, printre cei 20 de promotori ai democrației europene la nivel național. #GenerationEU este un grup de tineri din diferite organizații și grupuri de tineret care are ca scop promovarea democrației și a valorilor care îi unesc pe ce­tă­țenii Uniunii Europene, prin evidențierea importanței UE și a beneficiilor apartenenței la UE.

• ”Ucraina încă este în așteptarea unei speranțe”
Prin activitatea ei, echipa #GenerationEU își dorește să promoveze solidaritatea și identitatea europeană în rândul tinerilor. În acest scop, au creat și o pagină de Facebook, urmărită de aproape 2.000 de oameni, pe care postează de aproximativ trei ori pe zi. În ciuda comunicării online mai anevoioase, dar și în ciuda faptului că lucrează pentru prima dată unii cu alții, tinerii acestui grup se mobilizează și gestionează exemplar această pagină pentru atingerea obiectivelor comune. „#GenerationEU este un proiect frumos și constructiv. Până acum, am participat la patru workshop-uri cu feluriți invitați, inclusiv Mikey Hash, deținătorul unuia dintre cele mai mari canale de Youtube din România, Doza De Haș, dar și la ateliere despre protecția datelor cu caracter personal, dez­informarea, procesul decizional în Uniunea Europeană sau public speaking”, a punctat Darius Colopelnic. Tânărul din Sighetu Marmației și-a ales ca subiect extinderea Uniunii Europene, mai precis promovarea democrației europene în Ucraina prin activități în comunitatea locală, dar și în satele apropiate din Ucraina. „În Sighet, dar și în împrejurimi, conviețuiesc în liniște și pace români, maghiari și ucraineni. Totuși, în timp ce Ungaria și România se bucură de stabilitate și beneficiază de sprijinul UE, minoritatea ucraineană este afectată de știrile despre război și prizonieri, despre protestele din Kiev, de nemulțumirea confraților lor și de lenta aderare a Ucrainei la UE. La 10 ani de la semnarea Parteneriatului Estic, Ucraina încă este în așteptarea unei speranțe. Prin demersul nostru, dorim să ne arătăm solidaritatea față de semenii noștri, vecini ca spațiu, cuget și simțire, iar prin discuții să găsim și posibile soluții pentru ca Ucraina să se apropie de UE”, a adăugat Darius Colopelnic.
• Rezultatele acestui proiect vor fi prezentate la Bruxelles
Activitățile derulate până acum sub titlul „Viitorul Europei: promovarea democrației europene în Ucraina” au constat într-o întâlnire pe 14 octombrie, de Ziua Apărătorului Ucrainei, între tineri și persoane marcante din comunitatea ucraineană, dar și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș și ai școlilor și liceelor din Sighetu Marmației care au luat pe rând cuvântul pe tema propusă. Elevii Școlii Ambasador a Parlamentului European de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” Sighetu Marmației au prezentat materiale comparative despre aderarea României și a Ungariei la Uniunea Europeană, membrii Clubului de dezbateri CNDV au dezbătut moțiunea „Acest Parlament consideră că Ucraina ar trebui să intre în Uniunea Europeană”, iar voluntarii de la Tineretul Maltez au asigurat condițiile de igienă impuse de pandemie. Liantul dintre participanții la proiect a fost Darius Colopelnic, el formându-se și dezvoltându-se în mijlocul lor. În paralel, s-a propus și derulat concursul de arte plastice „Pace în Ucraina” care s-a bucurat de o mare implicare din partea elevilor și profesorilor din țară, dar și din Ucraina, Filipine sau Pakistan, fiind trimise peste 240 de lucrări și premiate 22 dintre ele. Pe 27 noiembrie, în cadrul Forumului pentru Democrație Europeană „Viitorul Europei”, care va avea loc la Bruxelles, Darius Colopelnic va prezenta rezultatele acestui proiect, ideile și propunerile comuni­tă­ții, în fața deputaților români în Parlamentul European.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.