🕮 Lecții de învățat 🕮 Puterea președintelui

0
142

În plină campanie electorală, câte ceva despre puterea președintelui american. Care este imensă. Președintele este singura persoană care vorbește în numele SUA și toate tratatele internaționale sunt semnate de el.
Este comandantul suprem al forțelor armate, alcătuiește Guvernul și este împuternicit cu aplicarea legii federale. Numește ambasadorii, responsabilii sistemului financiar, generalii și amiralii, membrii Curții Supreme de Justiție. Numai președintele are dreptul să grațieze. În mâinile președintelui se află dreptul de veto, o armă de temut pentru oricine. În orice moment, dar mai ales în perioade de criză se vede puterea președintelui.
Președintele este de asemenea împuternicit să convoace sesiuni extraordinare ale uneia sau ambele camere ale Congresului, în condiții extraordinare. De la fondarea Statelor Unite, puterea președintelui și a guvernului federal au crescut substanțial și fiecare președinte modern este în mare măsură responsabil pentru dictarea agendei legislative a partidului său, precum și a politicilor interne și externe ale Statelor Unite.
Datorită statutului de superputere a SUA, președintele american este adesea considerat cea mai puternică persoană a lumii. Amendamentul 22, adoptat în 1951, interzice oricui să fie ales ca președinte pentru un al treilea mandat. Primul președinte al Statelor Unite ale Americii a fost George Washington. Donald Trump este al 45-lea președinte american. Mandatul său a început în 2016. Candidează pentru cel de-al doilea mandat. Bătălia e mare. Vom vedea după 3 noiembrie și apoi la 20 ianuarie, când se predă și se preia puterea, dacă cel care va jura să îndeplinească cu cinste obligațiile ce-i revin, să respecte și să aplice Constituția va fi Donald Trump sau Joe Biden.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.