Patru ani de lacrimi de dor după ÎPS Justinian Chira

0
204

“Nu lăsați candelele să se stingă, nu lăsați clopotele să tacă…”

Au trecut patru ani de când ÎPS Justinian Chira a plecat în Împărăția Cerurilor pentru a se ruga mai fierbinte pentru fiecare dintre noi. Chiar dacă trupul său își doarme somnul de veci la poarta mănăstirii Rohia, lumina izvorâtă din cuvintele, povețele și slujirea arhiepiscopului Justinian Chira crește în permanență. Ieri, 30 octombrie, la împlinirea celor 4 ani de când părintele nostru, Justinian ne veghează din cer, la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, urmată de un parastas la mormântul ierarhului maramureșean. În fruntea preoților s-a aflat PS Timotei, arhiereul-vicar. La slujbă a fost prezent și episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin.

″Se împlinesc 4 ani de când ÎPS Justinian a plecat dintre noi pe calea Împărăției Lui Dumnezeu, în lumina și Slava Preasfintei Iubiri a Preasfintei Treimi. O viață întreagă de peste 75 de ani de slujire a Sfântului Altar, 95 de ani de viață i-a închinat lui Dumnezeu. L-a iubit, l-a urmat și l-a propovăduit pe Hristos cu toată dragostea ca un adevărat mărturisitor jertfelnic și harnic, sporind toți talanții cu care Dumnezeu l-a înzestrat, pe care Dumnezeu i-a dăruit la venirea în lumea aceasta. Atât de mult a strălucit în slujire și în cuvânt încât lumina pe care a răspândit-o în jur, lumina pe care a transmis-o prin slujire, cuvânt, prin povățuire, nu se împuținează. Nu s-a stins după plecarea dânsului. Dimpotrivă ea crește, sporește″, a punctat episcopul Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin.

“Testamentul” profetic al ÎPS Justinian

În cuvântul său de învățătură, PS Iustin a amintit și cuvintele profetice ale arhiepiscopului Justinian Chira. În momentul în care a fost întrebat cum va fi acest secol, ÎPS Justinian a răspuns: ″Dacă oamenii nu-și vor întoarce fața către Dumnezeu, secolul 21 va fi unul cumplit″. Cu adevărat trăim vremuri grele, dar Biserica nu are voie să abdice. În acest context sunt demn de luat în seamă cuvintele lăsate ca un testament de fostul ierarh maramureșean.
″Înaltul Justinian ne-a spus: nu lăsați candelele să se stingă, nu lăsați clopotele să tacă, nu lăsați Bisericile să se pustiască, nu lăsați viața voastră sufletească să îmbrătrânească. Ajungem să constatăm că îndemnul acesta e ca un testament lăsat de ÎPS Justinian. Chiar dacă au fost două luni de stare de urgență, candelele nu s-au stins, clopotele s-au pornit în toată România creștină. Mesajul creștinesc a fost ca oamenii care au fost izolați să știe că Dumnezeu e cu noi. Glasul clopotelor a fost o rugăciune către cer ca Dumnezeu să ne izbăvească de aceste boli. Chiar dacă bisericile au fost goale, nu au fost pustii. Preoții au fost la Altar, s-a săvârșit Sfânta Liturghie. Când va înceta Sfânta Liturghie pe pământ atunci va veni sfârșitul. Nu știm nici vremea, nici ceasul… Hristos e la cârmă, el ne salvează″, a accentuat PS Iustin.

Dialoguri la Rohia

După Sfânta Liturghie a fost lansat și un nou volum editat de Fundația Arhiepiscopul Justinan, Dialoguri la Rohia. Sunt dialoguri ce au avut loc acum nouă ani în chilia de la Rohia a Înaltpreasfințitului Justinian cu patru preoți. ″Aceasta a fost întotdeauna bucuria mea: să stau de vorbă cu oamenii despre Dumnezeu și să stau de vorbă cu Dumnezeu despre oameni, spunea ÎPS Justinian Chira. Cu Dumnezeu despre oameni a vorbit Înaltul Justinian noapte de noapte. Dimineața de multe ori ne întâmpina cu ochii limpeziți de lacrimi, cu chipul plin de lumina Duhului Sfânt. Din clipele acelea intime cu Dumnezeu ne-a vorbit apoi și nouă, oamenilor″, a spus preotul Mihai Tira. În 2011 când au fost realizate interviurile din acest vo­lum, ierarhul împlinise 90 de ani, 9 decenii pe care le-a pus în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. La final, la mormântul arhiepiscopului de la Rohia a fost săvârșită slujba parastasului. Pentru că anul viitor se împlinește un centenar de la nașterea ÎPS Justinian, episcopul Maramureșului și Sătmarului și-a exprimat speranța că va putea fi organizat un moment solemn, în condiții normale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.