Alegeri americane

0
53

Cum mai spuneam, alegerile americane au ocupat mult mai mult spațiu de dezbatere în presa românească decât cele din Republica Moldova. Această diferență, nu cea mai fericită, spune clar care este interesul nostru pentru evenimentul electoral de peste Ocean. Într-un fel te privești în oglinda puterii, și în alt fel în oglinda istoriei, a inimii. Mai ales noi, așezați în această parte de lume, la fosta răscruce a imperiilor. Care nu uită de ambițiile lor. Noi, cei din țările mici și mijlocii, cu toată demnitatea, trebuie să ne asociem cu cei mai puternici, care nu ne vor răul. Mai ales că au interese pentru a ne ocroti. Asta-i treaba în lume. În ultima vreme, America s-a dovedit interesată de noi. De aici și reacția noastră. Să nu uităm că și o parte din România este peste Ocean.
Noi îl avem pe Marco, alții îl au pe Remus sau Bogdan. De aceea ne întrebăm cine va câștiga alegerile americane? Donald Trump, ori Joe Biden? Societatea americană, ca toată lumea, este extrem de afectată de pandemie. Nu ne sunt străine nici mișcările de stradă, fără precedent în ultima jumătate de veac. Apoi, să nu uităm, întrecerea electorală americană are particularitățile ei. Cum se vede primul mandat al lui Trump într-un documentar republican? Președintele va rămâne în istoria președinților americani ca un lider imposibil de ignorat. Venirea la Casa Albă, a unei vedete TV, cu o mare avere, nu a fost o simplă întâmplare, ci un semnal al schimbării în politica americană. Trump a venit ca președinte cu o agendă destul de clară. Documentarul susține că s-a cam ținut de cuvânt.
A promis că va lăsa mai mulți bani în buzunarele cetățenilor și în contul companiilor. Si-a respectat cuvântul dat. A reformat justiția, prin selectarea de judecători la Curtea Supremă, care să fie mai apropiați de agenda republicană. A promis că va anihila Statul Islamic. Și a făcut-o. Din punctul lui de vedere, a fost înfrânt. Dar ideologia islamică a supraviețuit. A redus numărul de reguli pe care companiile trebuie să le respecte pentru a-și putea desfășura activitatea. A mutat ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim, încercând să facă o împăcare istorică a israelienilor cu palestinienii. A reușit parțial, dar a făcut pași importanți în direcția păcii. A retras trupe din teatre de luptă și a ieșit din tratate internaționale în favoarea Americii.
Raportul de care aminteam subliniază că nici un președinte american nu a îndeplinit toate promisiunile de campanie. Dar și la noi se întâmplă același lucru, pe spații mai largi. Măcar a ieșit în lume cu un raport asupra națiunii. Fiecare american poate să interpreteze, în funcție de preferințe, mandatul care se încheie. Unii au văzut în Trump un oportunist rasist, alții un lider neconvențional, care s-a întors la principiile de bază ale societății americane. Și alte aprecieri, mai mult, sau mai puțin electorale. Donald Trump a fost, ca președinte, un personaj de luat în seamă. Peste timp, președinția lui va fi privită cu alți ochi. Nu spun în ce fel, dar nu va fi uitată. Poate va fi o poveste care ne va face mai ușor să suportăm realitatea. Deocamdată, candidatul democrat, Joe Biden, îl surclasează în sondaje. Dar asta, în regimul complicat al alegerilor americane, nu înseamnă că va câștiga alegerile.
Ne aducem aminte de Hillary Clinton, care conducea în sondaje, dar a câștigat Trump. Pe agenda fostului vicepreședinte democrat este promisiunea că va transforma în mod fundamental America. S-a referit la impozitarea corporațiilor și a celor bogați la un nivel mai ridicat. Schimbări majore în sănătate, educație, imigrație și privind legea armelor de foc. Peste câteva zile, vom vedea cine va conduce destinele celei mai mari puteri din lume. Și ce folos va avea România.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.