Adopții urgentate în Maramureș – 65 de dosare trimise în instanță

0
61

• de la începutul anului au fost adoptaţi doar 5 copii –
Procesul adopțiilor a fost urgentat și în județul Maramureș după ce la nivel naţional a fost elaborat Planul de Acţiune „Copii, nu dosare”. Demarat în luna iunie 2020, proiectul a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopţie, care menţineau nejustificat copiii în sistemul de protecţie și le îngrădeau accesul la posibilele familii adoptatoare. În ultima perioadă, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș a analizat 65 de dosare de adopții.
În ultimii 3 ani, media anuală a numărului de copii declaraţi adoptabili la nivel naţional era în jur de 3.300, iar accentul se punea mai mult pe dosare și mai puțin pe copii, a explicat Maria Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.
În urma măsurilor dispuse de la nivel central, DGASPC Maramureș a grăbit procesul de adopție. În prezent, în evidențele Compartimentului Adopţii din cadrul DGASPC Maramureș sunt 39 de copii adoptabili. Cele 65 de dosare instrumentate în ultima perioadă la nivel județean urmează să fie depuse în instanță cu propunere de încuviințare a deschiderii procedurii adopției și ulterior instanța de judecată să se pronunțe cu privire la adoptabilitatea acestora.
De la începutul anului 2020 s-au adoptat 5 copii, iar în prezent alte 5 dosare se află în instrumentare, urmând ca acestea să fie depuse în instanță pentru finalizarea adopției. Alți 2 copii se află în încredințare în vederea adopției pe o perioadă de 90 de zile la persoane/familii atestate ca fiind apte să adopte.
Pentru cei doi copii, adopția se va finaliza la împlinirea celor 90 de zile de la încredințarea în vederea adopției – a declarat directorul general al DGASPC Maramureș, Alina Coste-Mădăras.
Oficialii DGASPC spun că adopțiile sunt greu de realizat din cauza reticenței persoanelor/familiilor în a adopta copii de vârstă mare și copii cu probleme de sănătate. Compartimentul de Adopţii are în evidență 49 de persoane/familii cu atestat valabil şi 13 persoane/familii în evaluare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.