Vești bune din Lucăcești! An excelent pentru legumicultorii maramureșeni

0
18

În ciuda unui an total atipic, atât din cauza pandemiei, cât și a climei, legumicultorii maramureșeni au ieșit bine, au avut un an bun. Ne vorbește Gheorghe Tînc, unul dintre legumicultorii de vârf din Lucăcești și viceprimar al comunei Mireșu Mare.
”Anul a început bine, apoi am avut emoții din cauza tripșilor, niște insecte pe care nu le-am putut combate. Au afectat, dar nu au distrus recoltele. Eu zic că toți legumicultorii din zonă au ieșit bine. S-a compensat, mă refer la prețuri, unele legume cu altele. Vânăta, de exemplu, a avut un preț excelent, în viața mea n-am vândut atât de bine vânăta. La cealaltă extremă au fost varza și cartoful, dar s-au compensat.
Avem așteptări bune și pentru anul viitor, n-a fost secetă, nici acum nu e. La acest moment suntem cam la 90% din culturi, mă refer că se culege cam finalul, de calitate ceva mai modestă, la vinete, varză, ardei, capia, gogoșar. Vine bruma… Apoi, începem pregătirile pentru anul viitor. În ianuarie, se pune deja să­mân­ța, o luăm de la început…”, spune legumicultorul.
Cei din zonă au avut, ca de obicei, desfacere pe piețele maramureșene, cu mici emoții din cauza pandemiei, dar au avut și din județele vecine Bistrița și Cluj, care le-au cumpărat marfa de acasă, uneori. Dar anul atipic vine cu schimbări de strategii. ”Vom fi obligați să trecem și noi la culturi cu acea folie neagră, din cauza lipsei forței de muncă. Nu mai avem cu cine lucra…”, spune Gheor­ghe Tînc.
De asemenea, el ne face o scurtă analiză/calculare a producțiilor din acest an. În mare, numai din Lucăcești, spre piețele maramureșene au plecat cam 33 tone de varză/hectar, 20-25 tone de vinete/hectar, plus câte 15-18 tone de ardei, capia și gogoșari/hectar!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.