Maramureş – măsuri pentru prevenirea și limitarea infecției

0
148

Joi seara, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a decis următoarele măsuri:

În judeţ

• obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise din județ
• administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise vor afișa la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție
• s-a interzis în județ activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, pentru o perioadă de 14 zile

În Baia Mare

• Centrele comerciale – VIVO MALL, VALUE CENTER și AUSHOPPING – își vor suspenda activitatea în zilele de sâmbătă și duminică, pentru o perioadă de 14 zile; Excepție fac: Hypermarket Cora, Hypermarket Carrefour și Hypermarket Auchan.
• vor putea comercializa în sistem catering / ”take-away” agenții economici din cadrul acestor centre, care prepară hrană și comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice (zona fast-food)
• farmaciile din cadrul celor trei centre comerciale vor fi deschise în zilele de sâmbătă și duminică
• pentru o perioadă de 14 zile, programul magazinelor/agenților economici/operatorilor economici, care comercializează bunuri alimentare și nealimentare, se limitează în intervalul orar 8-22, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburanți
• programul de lucru în instituțiile publice va fi adaptat în schimburi, prin reducerea numărului de angajați în fiecare birou, prin telemuncă, primirea și transmiterea documentelor prin email, poștă sau curierat
• fiecare conducător de instituție va evalua activitatea și va dispune măsurile necesare
• programul mijloacelor de transport în co­mun va fi modificat, pentru o perioadă de 14 zile, în zona metropolitană și în Baia Mare.
• în vederea evitării producerii aglomerării de persoane, pentru o perioadă de 14 zile, în toate magazinele comerciale/agenți economici se va asigura pentru fiecare client o suprafață utilă neocupată (de rafturi, mobilier) de minimum 4 mp (numărul ma­xim de clienți se va calcula în funcție de suprafața magazinului/agentului economic și va fi afișat la intrare)
• accesul se va realiza, acolo unde este posibil, unidirecțional, cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru ieșire, iar acolo unde nu este posibil se vor amplasa linii/bariere de separare.
• acces interzis fără mască de protecție în zonele aglomerate din spațiile deschise
• administratorii piețelor agroalimentare, târgurilor, expozițiilor, locații de comercializare produse tradiționale și alte bunuri în aer liber, obiective turistice, pelerinaj nu vor permite, pentru o perioadă de 14 zile, accesul cetățenilor în aceste zone fără purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul.
• sunt exceptate de la această măsură persoanele care nu au împlinit vârsta de 5 ani
• se interzice, pentru o perioadă de 14 zile, accesul în bazele/sălile de sport din cadrul unităților de învățământ preuniversitar a persoanelor care nu sunt legitimate în cadrul unor cluburi sportive și care nu participă la competiții derulate sub egida federațiilor sportive de specialitate.

În judeţ

Rată de incidență cumulată de peste 3 cazuri la 1.000 de locuitori în UAT- urile Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus.
În aceste UAT-uri, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise
• sunt interzise organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte pentru o perioadă de 14 zile
• activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă în UAT-urile Tăuții Măgherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.
• activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor uni­tăți de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități
• se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile menționate în sistem take-away și catering). Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.
• se suspendă temporar, pentru o perioadă de 14 zile, desfășurarea cursurilor de învățământ preuniversitar de stat și particular „față în față” în UAT-urile Tăuții Mă­gherăuș, Cavnic, Sighetu Marmației, Cernești, Sarasău și Vișeu de Sus
• se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în UAT-urile Șișești, Șomcuta Mare, Rona de Jos, Lăpuș, Bicaz, Coroieni și Călinești pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise – piețe, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane etc), zone în care se desfășoară pelerinaje, în exteriorul obiectivelor turistice, zone pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.
• activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor uni­tăți de cazare din UAT-urile Șișești, Șomcuta Mare, Rona de Jos, Lă­puș, Bicaz, Coroieni și Călinești este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6-23. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.
• se permite în UAT-urile Șișești, Șomcuta Mare, Rona de Jos, Lă­puș, Bicaz, Coroieni și Călinești activitatea unităţilor de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6-23. Măsura este valabilă pentru o perioadă de 14 zile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.